Lezen over pleegzorg

Er is voor elk wat wils.  In onze boekenlijst vind je werken opgedeeld in volwassenenliteratuur en kinder-en jeugdliteratuur.  Alles is gerangschikt volgens familienaam van de auteur.  Als je zelf suggesties hebt mag je ons die altijd doorsturen. Ken je iemand die een boek schrijft over pleegzorg?  Laat het ons dan zeker weten via info@pleegzorgvlaanderen.be!  

Kinder- en Jeugdboeken   |   Volwassenenlectuur

Kinder- en Jeugdboeken

 • Een regenbui van tranen - Baetens Rob
  (thema: schizofrenie)
  Karlijns moeder ziet dingen die er niet zijn, hoort stemmen in haar hoofd en is erg achterdochtig. Een beetje overspannen, denkt de dokter eerst. Maar Karlijns moeder verliest steeds meer de controle over haar gedachten en gevoelens. Ze wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De psychiater stelt de diagnose: Karlijns moeder lijdt aan schizofrenie.
  Vanaf ca. 13 jaar. 
   
 • Wij zijn wegwerpkinderen - Beckmann Thea
  (thema: tehuis)
  Yvonne, Marcus en Benito worden van het ene tehuis naar het andere gesleept. De 'vaders' en 'moeders' daar doen wat ze kunnen en de groepsleiders ook. Soms is het best een gezellige boel in zo'n tehuis... maar toch! En gelukkig is daar ook nog oma. Maar op een dag besluiten ze hun vader en moeder te gaan opsporen. Eerst vinden ze hun moeder. Nu hun vader nog...
  Voor kinderen tussen 13 en 15 jaar
   
 • Eegje Pleegje - Lianne Biemond & Corrie van der Spek
  Dit boek gaat over een kleine egel die tijdelijk ergens anders moet wonen, omdat haar mama niet voor haar kan zorgen. Op een eenvoudige, aansprekende manier wordt in dit boek uitgelegd hoe het is om een pleegkind te zijn. Vanwege het laagdrempelige karakter is dit prentenboek heel geschikt om te lezen met kleine kinderen. Het boek is dan ook goed in te zetten op basisscholen. 
   
 • 't Is hier veel ça va . BLANCQUAERT, L.- OSBJ
  Een blik op de leefwereld van jongeren in de Bijzondere Jeugdzorg
   
 • Een vriendje voor beertje Bram – Debbie Bollen & Conny Witters
  (thema: pleegzorg, vrienden)
  Bram is een beertje dat door omstandigheden niet bij zijn ouders kan wonen. Zolang het nodig is, woont hij in een pleeggezin, Bij Boris, Bieke en hun zoontje Benjamin. Bram woont er nog maar pas en had nog geen kans om nieuwe vriendjes te leren kennen. Als Benjamin ziek in bed ligt, trekt Bram er in zijn eentje op uit, maar weet niet goed wat hij zo helemaal alleen in het bos kan spelen. Op dat moment komt Belle langs. Ze is nieuwsgierig naar dat vreemde beertje en stelt zichtzelf aan hem voor. De beertjes komen tot de vaststelling dat Bram eigenlijk op zoek is naar een vriendje en samen gaan ze op ontdekking waarvoor je vriendjes hebt en of zij dan ook vriendjes kunnen zijn. Ze doen allerlei leuke dingen, helpen elkaar en delen koekjes. Als blijkt dat Belle goed kan luisteren, laat Bram haar foto’s zien en vertelt op die manier over zijn bijzondere situatie.
   
 • Een papa met vleugels - Boonen Stefan - Bosschaert Greet
  (thema: waanbeelden)
  De papa van Klipp heeft een geheim en een boomhut. Soms lijkt hij daardoor gewoon een gekke papa. Dat klopt maar een beetje. Want in het hoofd van Klipp's papa is er iets. Een lees- en voorleesboek over een papa met waanbeelden.
  Geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar om samen met een volwassene te lezen. Vanaf ca. 8 jaar zelf te lezen.
   
 • Pluk en Prik - Broeckx Inneke - Vanden Broecke John - Willemsen Linda
  (thema: verhuis instelling – pleeggezin)
  In het grote dierenbos heeft de wijze uil besloten dat de twee egeltjes Pluk en Prik een poosje bij familie Konijn gaan wonen. Na een kennismaking van mama en papa Egel met familie Konijn, bereiden Pluk en Prik zich voor op de verhuis. Het verhaal van Pluk en Prik belicht een belangrijke fase in pleegzorg, namelijk de verhuis van de instelling van een pleeggezin.
  Voor kinderen tussen 4 en 6 jaar
   
 • Wolkjes   - Kato De Bruycker
  De vijftienjarige Noor heeft een pleegbroertje met een ernstige beperking: epilepsie. De dokters hebben al veel geprobeerd, maar niets slaat aan. Linder gaat er zelfs eerder op achteruit. Als de dokters de door Noor gevreesde operatie voor een sonde voorstellen, loopt haar emmer over. Waarom kan Linder nooit eens geluk hebben? En hij eet toch nog zelf, is het dan wel nodig? Noor heeft na al die jaren nog steeds moeite met zijn ziekte. Zal het haar lukken het los te laten? Zal ze haar eigen dromen kunnen waarmaken zonder het steeds oneerlijk te vinden?
  Beschikbaar via boekscout.nl
   
 • Patja de gevlekte panda - Delfos Martine
  (thema: adoptie)
  In het land waar Patja woonde was niet genoeg eten meer. Het was beter voor Patja om op te groeien in een ander land. Patja begon verschrikkelijk te piekeren, zodat ze rare dingen ging denken. Totdat ze eindelijk over haar gedachten kon praten.
  Vanaf ca. 5 jaar.
   
 • Couscous en Kniekousen - Delfos Martine
  (thema: pleegzorg en ouders met verstandelijke beperking)
  Mama Medina is lief en ze kan heerlijk couscous maken. Maar Mama Medina kan geen klok kijken. En ze kan ook niet goed lezen. En ze kan ook niet rekenen. Als ze samen een cadeautje gaan kopen dan weet Mama Medina niet hoe ze moet betalen. Dan moet Diana haar helpen. Dan zegt mama tegen de kassajuffrouw: 'Ik ben niet gewend met die euro's.' Eerst dacht Diana dat het waar was, maar ze kan ook niet de optelsommen maken die Diana op school krijgt. Heel makkelijke sommen. Diana woont in een pleeggezin omdat Mama Medina, haar buikmama, niet goed voor haar kan zorgen. Het liefst zou ze een gewone mama hebben, maar ze vindt Mama Medina wel heel erg lief.
  Vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.
   
 • Oline, Het olifantje - Delfos Martine
  (thema: opgroeien bij ouders met een verslaving)
  De moeder van Oline gaat graag naar het verboden meertje. Maar als ze van het water gedronken heeft, voelt ze zich heel raar. Ze raakt betoverd. Zo komt het dat ze niet goed voor Oline kan zorgen. Dat vindt ze erg, want ze houdt veel van Oline. Toch begrijpt ze dat het voor Oline beter is om bij Olifa en Oligeer op te groeien.
  Voor kinderen tussen 4 en 10 jaar.
   
 • Ik ben een pleegkind - Dieltiens Kristien
  (thema:pleeggezin)
  Over een jongetje dat in een pleeggezin met een dochtertje terecht komt en met veel vragen zit en zich verdrietig voelt.
  Vanaf 5 jaar
   
 • Foster - Valery Dutel
  Yasmine heeft geen vertrouwen meer in het systeem dat haar al meermaals in de steek liet. Voor de derde keer in vijftien jaar wordt ze in een pleeggezin geplaatst. Ondanks Yasmines verleden, ontfermen Marie en Geert zich onmiddellijk over haar. Op school maakt ze vrienden met wie ze al snel in oude gewoontes vervalt. Ook thuis botert het, ondanks al zijn inspanningen, niet met haar pleegvader Geert. Zowel Geert als Marie willen haar doen inzien dat ze deze keer wel veilig is, al heeft Yasmine hier geen oren naar. Haar enige troost is haar hond, Foster. Lukt het Yasmine om toch een vertrouwensband op te bouwen of zal het systeem opnieuw falen, waardoor ze aan haar lot overgelaten wordt?
   
 • Wat schilt er met je? Voel jij je goed in je pel? - Freymans Saxton - Elfers Joost
  (thema: emoties)
  Foto’s van groenten en fruit die menselijke gelaatsuitdrukkingen hebben gekregen vormen de hoofdpersonages van dit boek. Het boek begint met de vraag “Hoe voel jij je? Blij? Verdrietig? Bang? Boos?” en vanuit een felgekleurde achtergrond kijken bewerkte appels, sinaasappels, paprika’s en andere groenten en fruit je blij, bang, boos en verdrietig aan. Op elke bladzijde worden vragen gesteld en dit maakt het tot een ideaal boek om over gevoelens te spreken.
  Vanaf ca. 5 jaar.
   
 • Pat en Knoop - Freymans Saxton - Elfers Joost
  (thema: emoties, relaties)
  Pat en zijn hondje Knoop wonen in een kleurloos, somber dorp. Tot Pat op een dag iets groens voorbij ziet vliegen. En opeens ontdekt Pat wat kleur is! Meteen gaan Pat en Knoop op stap om uit te zoeken waar zoiets moois kan groeien. Het wordt een boeiende, kleurrijke en vooral verrassende reis!
  Vanaf ca. 4 jaar.
   
 • Mijn nieuwe moeder en ik - Galindo Renata
  (thema: pleegzorg)
  Het boek gaat over een hondje dat een kat krijgt als pleegmoeder. Ze doet alle leuke dingen die andere moeders ook doen: pannenkoeken bakken, naar de speeltuin gaan en troosten na een valpartij. En zelfs de niet zo leuke dingen, zoals het hondje verplichten om zijn tanden te poetsen en naar bed te gaan. Langzaam wennen het hondje en de moeder aan elkaar. Ook al lijken ze niet op elkaar, samen vormen ze een hecht gezin. Het boek kan besteld worden bij www.eenhoorn.be
  Vanaf ca. 4 jaar.
   
 • Ollie en het kronkeldier - Geldof Wilma
  (thema:  pleegzorg)
  Ollie is bang. Bang voor de zee, die zijn ouders van hem heeft afgenomen. En bang voor de liefde van zijn pleegouders. Op een dag vindt Ollie een bijzonder dier, Kronkel. Ollie wil hem per se houden en verstopt hem in de schuur. Maar Kronkel hoort thuis in de zee en kwijnt weg in het schuurtje. Giga de goochelaar wil hem helpen. Maar kan Ollie Kronkel laten gaan? Een droevig, spannend en grappig verhaal, met een happy end waar alle kinderen blij van worden.
  Vanaf ca. 8 jaar.  
   
 • Sammy krijgt pleegouders - Kolet Janssen en Emy Geyskens
  (thema: pleegzorg, pleegzus of –broer)
  Een helder informatief prentenboek voor kinderen die als pleegkind of als pleegzus of -broer met pleegzorg te maken krijgen. Met achter in het boek nuttige informatie voor (pleeg)ouders, leerkrachten en hulpverleners die meer willen weten over pleegzorg en hoe ze erover kunnen praten. De mama van Sammy moet alles alleen regelen en ook werk zoeken. Voor Sammy zorgen lukt haar even niet. Voor een tijdje gaat Sammy in de week bij Frank, Roos en hun dochter Silke wonen. Sammy moet eerst erg wennen, maar daarna voelt hij zich niet alleen bij zijn mama, maar ook bij zijn pleeggezin thuis.
  Vanaf ca. 4 jaar
   
 • Mij een zorg - Johnston J.
  (thema: pleegzorg – hechting)
  De 15-jarige Sara Moone heeft in zoveel pleeggezinnen gezeten dat ze de tel is kwijtgeraakt. Zo te zien zijn de Huddlestons nog een graadje erger dan alles daarvoor. Nog even, dan is ze zestien en eindelijk vrij. Ondertussen is ze niet van plan om zich ergens thuis te gaan voelen of zich aan iemand te hechten. Maar een klein jongetje doorbreekt haar pantser en ondanks haar voornemen raakt ze betrokken bij de levens van de mensen rondom haar.
  Vanaf 13 jaar.
   
 • Het meisje met het omgekeerde magneetje - Pleegmoeders Linda en Cornelie
  Dit prentenboek is voor kinderen van ca. 3 tot 6 jaar en hun (pleeg)ouders. Dit boekje maakt het onderwerp hechting bespreekbaar voor jonge (pleeg)kinderen.
   
 • Lappiedot ziet alles - Meinderts K.
  (thema: pleegzorg)
  Ik heb maar één oog, maar ik zie alles. Knap hè? Vind ik zelf ook. Lisa zegt dat ik een prinses ben. Prinses Lappiedot de Eerste. En dat mijn vader Koning Eenoog is. Ik woon niet bij mijn vader in het paleis. Dat lijkt raar. Maar dat is het niet. Lisa woont ook niet bij haar vader en moeder. Lappiedot is de knuffel van Lisa. Lisa is zes en ze woont in een pleeggezin. Lisa heeft Lappiedot beloofd dat ze haar nooit zal weggooien, ook niet als ze groot is. Lappiedot en Lisa horen bij elkaar!
  Voorleesboek vanaf 5 à 6 jaar.
   
 • Het verhaal van mevrouw Eekhoorn en alle andere dieren in mama’s hoofd - Minne Brigitte
  (thema: psychische problematiek bij ouders)
  Amber is een stoere meid. Ze houdt van voetballen en ze laat zich dan ook grondig trainen door haar beste vriend, Nesten, om toegelaten te worden in de voetbalploeg van het dorp. Ambers mama is een beetje gek. Soms is ze een slaperige eekhoorn, soms een bange haas. Nu is ze een vrolijke circusaap, dan weer een venijnige slang. Het valt niet mee, met zo'n mama te leven...En op een dag gaat het echt heel erg mis...
  Vanaf 10 - 12 jaar.
   
 • En toen kwam Linde - Minne Brigitte
  (thema: syndroom van Down, rouwen, dood)
  Sinds de dood van Lowies moeder zonderen de elfjarige Lowie en zijn vader zich van iedereen af. Dan krijgen ze nieuwe buren: Linde en haar ouders. Linde is vijftien jaar en heeft het syndroom van Down. Met haar felgekleurde kleren en grote mond lijkt ze wat op Pippi.
  Vanaf 10 jaar.
   
 • Een mussenjong in het eksternest - Minne Brigitte
  (thema: pleegzorg)
  Seppe heeft konijnentanden en een tiran van een leraar. Zijn moeder haalt zwerfpoezen in huis en een verwaarloosde hond die de hele dag blaft. Zijn vader vult zijn dagen met schilderen en in zijn baard krabben. Zijn zus is een verwend nest dat altijd gelijk krijgt. Redenen genoeg om een dagboek te beginnen, vindt Seppe. Tot overmaat van ramp halen zijn ouders ook nog een pleegkind in huis.
  Vanaf 10 – 12 jaar.
   
 • Plezant en Ambetant - Opvang vzw
  Getuigenissen van eigen kinderen uit een pleeggezin.
   
 • De mooiste vis van de zee - Pfister Marcus - Kuiper Nannie
  (thema: verdwalen, elkaar helpen)
  Regenboog komt in een zware storm terecht. Tot zijn grote schrik wordt hij meegesleurd door de sterke stroming. Als de storm eindelijk gaat liggen, kan Regenboog de weg naar huis niet meer terugvinden. Gelukkig wordt hij geholpen door Kogelvis en een heleboel andere nieuwe vissenvriendjes. Veilig komt Regenboog weer thuis.
  Vanaf 4 tot 6 jaar.
   
 • Je hoeft niet te kiezen - Nieske Selles
  (thema: pleegzorg, loyaliteit)
  Je hoeft niet te kiezen is een boek voor jonge kinderen, pleegkinderen, andere kinderen in een (nieuw) pleeggezin en klasgenoten van pleegkinderen. Dit boek geeft inzicht in het leven van pleegkinderen en brengt vanuit alledaagse gebeurtenissen de zoektocht naar identiteit en loyaliteit (bij wie hoor ik) in beeld. De praatplaten met open vragen helpen om in gesprek te komen met jonge kinderen, voor wie het onder woorden brengen van hun situatie en gevoelens vaak moeilijk is. Een informatief prentenboek dat (aspirant) pleegouders en leerkrachten in de onderbouw van het basisonderwijs stimuleert om met kinderen in gesprek te gaan over hoe het is om te wonen in een pleeggezin. Nieske Selles is zelf (pleeg)moeder van 2 eigen kinderen en 3 pleegkinderen. Daarnaast was ze jarenlang actief in het basisonderwijs.
  Vanaf 4 tot 7 jaar 
   
 • Pluk redt de dieren - Schmidt Annie M.G.
  Het jongetje Spijtebijt, dat tot zijn eigen spijt steeds maar weer mensen bijt, woont bij Tante Pleeg in de Petteflet. Zijn ongeciviliseerde gewoonte dankt hij aan het feit dat hij is opgevoed door twee Canadese Griezelberen. Die Griezelberen komen hem opzoeken, en mogen logeren bij Tante Pleeg, maar dat is natuurlijk tegen de zin van mevrouw Helderder….
  Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
   
 • Aangrijpende belevenissen van kinderen - Steerneman Pim
  (therapeutisch boek - thema: verdriet, angst, pesten, dood, echtscheiding en seksueel misbruik)
  Soms zijn kinderen bang, voor inbrekers, in het donker,... Soms worden kinderen gepest, om allerlei redenen of blijkbaar zelfs zonder reden,... Soms hebben kinderen veel verdriet, omdat opa gestorven is en zij niet weten waar hij nu is,... Soms kunnen kinderen het goed vinden met hun nieuwe papa, maar voetballen met hun echte papa is toch leuker,... Soms vinden kinderen de buurman heel aardig, maar dan begint hij met spelletjes die niet prettig zijn... Kinderen kunnen met veel geconfronteerd worden. Op sommige dingen moeten ze wellicht worden voorbereid, andere dingen moeten misschien bespreekbaar worden gemaakt. In dit boek staan vijf verhalen voor en over kinderen, verhalen over angst, pesten, dood, echtscheiding en seksueel misbruik.
   
 • Het is heel knap van de kinderen - Van Beek Fiet
  (thema: pleegzorg)
  Onderzoek naar de mening en beleving van kinderen en pleegouders.
   
 • Lege ogen - Van den Berg Leen
  (thema: depressie, fobieën)
  Hannah leeft met ‘code rood’ in haar hoofd. Oppassen, altijd en overal, want haar moeder is onberekenbaar. Soms is ze overdreven uitgelaten, dan weer vernedert ze Hannah en haar broer Bram, is ze hard en kil en verdraagt ze niemand in haar buurt.
  Vanaf ca. 14 jaar.
   
 • Over lijstjes, pannekoeken en een geheim plan -Van den Berg Leen
  (thema: pleegzorg)
  Raf en zijn zusje verhuizen van pleeggezin naar pleeggezin. Raf wil heel graag terugkeren naar hun moeder en maakt het zijn pleegouders erg lastig. Maar hij wordt zonder zijn zusje verplaatst naar een nieuw pleeggezin, en wat voor een...
  Vanaf 10 jaar.
   
 • Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk - Van Essen Ineke
  (thema: dood, rouwen, verlies)
  Als iemand van wie je houdt is doodgegaan lijkt het somt of niemand echt begrijpt hoe je je voelt. In dit boek vertellen dertig kinderen over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder.  
   
 • Hanna, een zusje voor zes maanden - Van Grootel L.
  (thema: pleegzorg)
  Op een dag kreeg ik een zusje. Ze heette Hanna. Maar ze kwam niet uit mijn moeders buik, zoals ik, negen jaar eerder. Nee, Hanna kwam met een taxi. En met wel 25 knuffelbeesten. Zes maanden zal Hanna bij Noortje en haar ouders blijven. Hoe is het om een pleegzusje te hebben? Een zusje met wie je opeens je kamer moet delen? En je vrienden. Een zus die de Donald Duck het eerst pikt, maar met wie je ook veel lol kunt hebben. En aan wie je je geheimen kunt vertellen. De gedachte dat Hanna ooit weer terug zal gaan naar haar eigen moeder, stopt Noortje diep weg. Maar of dat zo verstandig is?
  Vanaf 9 jaar.
   
 • Niemandsdochters (14+) - van Gansewinkel Annie 
  (thema: pleegzorg, hechting)
  Het verhaal gaat over Chantal, die haar vader niet kent en thuis alle zorg voor haar broers en zusters op zich moet nemen. En over Ange, die zowel de slippertjes van haar vader als de slachtofferhouding van haar moeder beu is en van huis wegloopt. De meisjes komen terecht bij Bert en Lot, pleegouders met een eigen verleden. Chantal en Ange hebben elk een harnas opgebouwd. Ze willen niet meer met zich laten sollen.
   
 • Zondagskind - Ver Boven D.
  (zware thematiek - thema: verslaving, gevangenis)
  Sofietje mag dan een zondagskind zijn, daar is in de tien jaren van haar leven weinig van te merken geweest. Haar eigen vader heeft ze nooit gekend, de man met wie haar moeder later trouwde, zit in de gevangenis. Door haar nieuwe vriend is moeder in de drugshandel terecht gekomen en tegen de lamp gelopen. De drie kinderen blijven onverzorgd achter en we lezen hoe instanties en familie zich met hen gaan bemoeien.
  Vanaf 9 jaar. 
   
 • Papa is nooit moe - Wyckmans A. - De Leerner A.M
  (thema: psychische problematiek bij ouders)
  In het holst van de nacht wordt Knoopje wakker. Er is ontzettend veel lawaai. Papa-lawaai. Papa is niet moe. Papa is soms nooit moe. Dan is het huis vol drukte, vol geluid, vol papa. Een verhaal over een ouder met psychische problemen beschreven vanuit de beleving van het kind. Om samen met je kind te lezen zodat moeilijke situaties meer begrijpbaar worden.
  Vanaf ca. 5 jaar.

Volwassenenlectuur

 • Opvoeden tot weerbare kwetsbaarheid - Adriaenssens P.-Vanderhoeven L.-Vercammen L.
  Categorie: opvoeden
   
 • Pleegzorg - Baartman, Zandberg T.
   
 • Jíj boft dat je mij hebt - Baas Marga - Breijer Anja
  Een serie openhartige gesprekken over pleegzorg. De auteurs bieden een bijzonder kijkje in de huizen en harten van pleegouders, van hun kinderen en van pleegzorgwerkers in de meest uiteenlopende situaties.
   
 • De kleine gids Pleegzorg - Dr. Bastiaensens P. - Kramer M.
   
 • Plaag- of pleegkind: ervaringen van pleegkinderen - Bennink Elly
  Hoe weet je vooraf of je geschikt bent als pleegouder? Plaatsende instanties gaan weliswaar uit van een aantal voorwaarden en gesprekken, waarna je nog altijd voorzichtig kunt beginnen, bijvoorbeeld als weekend- of vakantieouder. Maar de belevenissen en raadgevingen van ervaren pleegouders blijken toch de grootste steun te zijn voor hen die twijfelen. In dit boek vertellen kinderen en volwassenen over warmte en begrip, over teleurstelling en mislukking, over geduld en nieuwe hoop. Misschien vormen hun ervaringen uw eerste kennismaking met het boeiende, maar zeer zware "beroep" van pleegouder. Misschien halen zij u over de drempel... De informatie die in het boekje staat is weliswaar verouderd, maar ervaringen blijven waardevol.
   
 • Het pleegouderboek - 101 vragen over pleegzorg - Berghmans M. - van Looveren A.
  Al meer dan 5 jaar doen diensten en pleegouders regelmatig beroep op de (juridische) expertise van Steunpunt Jeugdhulp. Min Berghmans en Annemie Van Looveren bundelden de meest gestelde en uit het leven gegrepen vragen in een praktisch en handig naslagwerk. De antwoorden op deze vragen hebben een praktische en juridische invalshoek en vullen de expertise van je pleegzorgbegeleider aan. Kandidaat-pleegouders krijgen een zicht op de mogelijkheden en grenzen van deze vorm van hulpverlenen.  De antwoorden in dit boek houden rekening met hetDecreet Pleegzorg dat op 1 januari 2014 in werking trad.
   
 • Waar bemoei jij je mee!!! - Bosch Erik
  Categorie: morele dilemma's in de zorg
   
 • Handboek bijzondere orthopedagogiek - Broekaert E.
  Categorie: orthopedagogiek
   
 • Kiezen voor kinderen: een nieuwe blik op het samenspel in pleegzorg - Choy Joep en Schulze Ellen
  Pleegkinderen hebben er recht op om zo snel mogelijk te weten of zij terug gaan naar huis of in een pleeggezin blijven wonen. In de praktijk komt het vaak voor dat hierover geen knoop wordt doorgehakt. Het telkens uitstellen van een duidelijk besluit is schadelijk voor de ontwikkeling van een kind. Het boek beschrijft een aanpak om het toekomstperspectief van het kind op systematische wijze te onderzoeken. Hiertoe wordt de 'beoordelingsboog’ geïntroduceerd. Met dit instrument kunnen pleegzorgwerkers aan de hand van negen factoren een gedegen advies formuleren over het perspectief van het kind. Het belang van het kind bij een veilig ontwikkelingsklimaat geeft bij deze advisering de doorslag. Dit boek beschrijft tevens hoe met behulp van systeemtheoretische interventies tegenstellingen tussen de vele betrokken partijen bij pleegzorg overbrugd kunnen worden. Zo ontstaat er 'samenspel’ en kan 'tegenspel’ voorkomen worden.
   
 • Ouderschap onder druk - De Belie Erik en Van Hove Geert
  Categorie: ouderschap bij kinderen met een handicap
   
 • In huis en hart, interviews met pleegouders - de Jong Tim
  Interviews met pleegouders over alle aspecten van het pleegouderschap, met persoonlijke verhalen over de leuke en lastige kanten van pleegzorg, de dilemma’s, de teleurstellingen en de successen.
   
 • Positief opvoeden - Devolder Joost
  Categorie: opvoeding van kinderen
   
 • Pleegouderschap in de praktijk – Werkboek voor de pleegouder - Doelman Gerda
  Dit boek gaat in op de vele kanten van het pleegouderschap. Een pleegouder is in de eerste plaats een ouder-opvoeder, geen hulpverlener. Toch kunnen zich situaties voordoen, waarin je meer moet doen dan 'gewoon opvoeden’. Dit boek is bedoeld om inzicht in het pleegouderschap te vergroten.
   
 • Een blauwe plek op je ziel - Flens-Meijer Frieda
  Frida Flens-Meijer schreef een dagboek voor haar pleegdochter als herinnering aan haar eerste levensjaren. Het dagboek is verweven in dit boek, dat een realistisch beeld geeft van de pleegzorgpraktijk. De pleegdochter is inmiddels door het pleeggezin geadopteerd.
   
 • Helpende handen - Geenen G.  - Corveleyn J.
  Elk kind wordt geboren met het vermogen zich aan de ouder te hechten. Haast alle ouders dromen van een goede band met hun kind. Toch is een hechte band niet altijd vanzelfsprekend. Door stresserende levensomstandigheden zoals armoede of moeilijke gehechtheidservaringen in het eigen verleden kunnen ouder en kind elkaar soms niet gemakkelijk vinden. Dat is jammer, want veilige gehechtheidsrelaties bieden kinderen meer kansen op een gezonde ontwikkeling. In Helpende handen verduidelijken de auteurs concepten van de gehechtheidstheorie via voorbeelden van ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar die in zeer moeilijke omstandigheden leven. Ze beschrijven hoe kinderen en ouders op een veilig of onveilig spoor terechtkomen. Welke factoren daarin meespelen, zoals sensitiviteit en mentaliseren. En wat hulpverleners kunnen doen om kind en ouder van in het prille begin op een veiliger spoor te krijgen. Daarnaast formuleert het boek aanbevelingen naar beleid en organisaties. Zo biedt het handvatten om de bestaande preventie en hulpverlening aan kwetsbare ouders en kinderen te ondersteunen. Essentieel is een relationele aanpak, met oog voor kind èn ouder. Het boek groeide in dialoog met mensen in armoede, hulpverleners, beleidsverantwoordelijken, academici en Cera. Het doelpubliek is breed: professionelen en vrijwilligers werkzaam met jonge kinderen en hun ouders, leidinggevenden van welzijnsorganisaties, gezondheidsinstanties en scholen, beleidsmakers, docenten en studenten.
   
 • Wonen in de samenleving - Geus Ruud - Van Gennep Ad
  Categorie: kleinschalige woonprojecten
   
 • Justo, een gekwetst kind - Grasvelt C.
   
 • Crisiskinderen, dagboek van een opvangmoeder - Haasse Roos
  Roos Haasse werd als baby pleegkind en besloot toen ze volwassen was om zelf pleegmoeder te worden. Samen met haar man ving ze meer dan 100 kinderen op die om allerlei redenen uit huis werden geplaatst. Ze schrijft vanuit de praktijk en met grote liefde over de kinderen.
   
 • Methodiekboek Ouderbegeleiding bij roldifferentiatie - Haans G. e.a.
  Het 'Methodiekboek Ouderbegeleiding bij roldifferentiatie’ van G‚ Haans e.a. beschrijft een methode om ouders te begeleiden bij een pleegzorgplaatsing als opvoedingsvariant. In de begeleiding gaat het om verwerking van het verlies en het vinden of accepteren van een nieuwe rol als ouder. De auteurs beogen met dit methodiekboek inzicht te geven in de mechanismen, waarvan ouders zich bedienen en in de positie van het betrokken kind. Vervolgens werken zij een methode uit waarmee (pleeg)ouderbegeleiders de ouders kunnen begeleiden bij de verliesverwerking, en in het vinden of accepteren van hun nieuwe rol. Speciale aandacht besteden de auteurs aan het gebruik van de methodiek in geval van psychopathologie bij ouders.
   
 • Vastgelopen - Heijkoop Jacques
  Categorie: verstand, handicap en gedragsproblemen
   
 • Ik noem je bij je naam - Verhalen over opvoeden en loslaten door een pleegouder - Kruiger Gerda
  Opvoeden is vallen en opstaan. Gerda Kruiger is al jaren pleegmoeder in hart en nieren. In de loop der jaren heeft zij, samen met haar man, veel kinderen een thuis in haar gezin gegeven. Een liefdevol vasthouden en dan weer loslaten. De columns van Gerda zijn bijeengebracht in deze publicatie. De verhalen geven een openhartige inkijk in de praktijk waar alle (pleeg)ouders mee te maken hebben. Het beschrijft de dagelijkse problemen, de valkuilen maar ook de charme van het opvoeden van kinderen.
   
 • Pleegkinderen – Opvoeding, begeleiding en zorg - Maaskant Anne - Reinders Anouk
  In het boek maken voorbeelden, tips en adviezen vanuit de dagelijkse praktijk duidelijk hoe (aanstaande) pleegouders, hulpverleners en leerkrachten met pleegkinderen kunnen omgaan. Het beantwoordt vragen als: met welke problemen krijgen pleegkinderen en hun pleegouders vaak te maken? Wat betekent het voor de ouders bij wie een kind uit huis geplaatst is? En wat betekent het voor het betrokken kind?
   
 • Kind tussen pleegouders en ouders - Maaskant Anne
  Heel wat pleegkinderen wonen langere tijd in een pleeggezin. Er is doorgaans sprake van regelmatig contact met de eigen ouders. In de praktijk wordt vaak verondersteld dat een pleegkind heen en weer geslingerd wordt tussen loyaliteit aan en hechting met de ouders aan de ene kant en pleegouders aan de andere kant. Naar aanleiding van deze veronderstelling kunnen verregaande uitspraken gedaan worden over de contactfrequentie van een pleegkind met de ouders. In Kind tussen pleegouders en ouders gaat Anne Maaskant in op de houdbaarheid van deze veronderstelling. Zij ondervroeg pleegkinderen over hun relatie met de ouders, de pleegouders, de frequentie van het contact met de ouders en hun welbevinden. Ook de ouders, pleegouders en betrokken hulpverleners zijn geïnterviewd over hun interpretatie van de pleegzorgsituatie. Het bleek dat vooral de kwaliteit van de relatie met de pleegouders het welbevinden van het pleegkind bepaalt. Als het om hechting en loyaliteit gaat is geen sprake van een concurrerende positie van pleegouders ten opzichte van ouders. De frequentie van het contact met de ouder heeft geen invloed op het welbevinden van het pleegkind. Wel lijdt het kind eronder als het niet goed gaat met de ouder.
   
 • Liesje - Mertens Pierre
  Categorie: zoeken naar woorden van de geboorte van een bijzonder kind
   
 • Leren over leven in loyaliteit - Michielsen, Van Mulligen en Hermkens
  Categorie: contextuele hulpverlening
   
 • Pleegouders – Zeven gesprekken over pleegzorg - Pleegoudersupport Zeeland (Ed.)
  Dit boek werd geschreven in opdracht van de Stichting Pleegoudersupport Zeeland omdat Jeugdzorg en Pleegzorg regelmatig negatief in het nieuws komen. Ook het woord pleegouder wordt niet altijd correct toegepast in de media. Dat heeft zijn weerslag op de beeldvorming over Pleegzorg. Dit boek wil iets doen aan die negatieve beeldvorming.
   
 • Dichter bij huis, netwerkpleegzorg in Nederland - Portengen Riet 
  Dit boek bundelt de ervaringen en ontwikkelingen binnen de netwerkpleegzorg in Nederland. De auteur gaat in op de theoretische achtergronden en schetst een beeld van de huidige praktijk en omvang van netwerkpleegzorg. Er is veel aandacht voor de dilemma’s waar hulpverleners voor komen te staan en er worden hen technieken en vaardigheden aangereikt. De auteur maakt duidelijk dat netwerkpleegzorg een belangrijkere plaats en meer erkenning verdient dan tot nu toe het geval is.
   
 • Haalbaar ouderschap. Methodiekhandboek inzake risicoclassificatie en haalbaar ouderschap. - Potoms, B., Van Holen, F., Geers, F., Janssens, D., & Vanderfaeillie, J. (2020). Brussel: VUBPRESS.
   
 • Voor een pleegkind met recht op een toekomst - Punselie E.C.C.
  Lies Punselie pleit ervoor om in het belang van het kind de wettelijke positie van pleegouders te verbeteren. Pleegouders moeten eerder de voogij kunnen krijgen over het kind en de huidige financiële consequenties die verbonden zijn aan gezamenlijke voogdij van pleegouders moeten worden afgeschaft. De overheid zou zich meer moeten inspannen om inkomstenderving van pleegouders te compenseren.  Het belang van het kind moet voorop staan en niet de onmacht of ongeschiktheid van de ouders; kinderen moeten vaak te lang afwachten of hun ouders hun leven weer op orde krijgen. Eén van de stellingen bij het proefschrift luidt: ‘Het huidige pakket kinderbeschermingsmaatregelen is ten onrechte toegesneden op de opvoedcapaciteiten van de ouders in plaats van toegesneden te zijn op de opvoedbehoefte van het kind.’
   
 • Pleegkinderen in conflictsituaties - Rayzer Christina Maria Okma
  Pleegkinderen reageren anders in disciplinesituaties dan biologische kinderen. In situaties waar persoonlijke wensen centraal staan – zoals bij televisie kijken – durven biologische kinderen zich vaak heftiger te verzetten dan pleegkinderen. Om het perspectief van kinderen te kunnen begrijpen, moet verder gekeken worden dan naar gedrag alleen, stelt Krista Okma-Rayzner. Wanneer volwassenen de tijd nemen om met kinderen te praten blijkt dat kinderen goed kunnen uitleggen; dat biedt mogelijkheden tot verandering. De postitieve vaardigheden van een kind in voor hem of haar gunstige omstandigheden, kunnen overgeheveld worden naar ‘lastige’ situaties. Dit geldt zeker voor pleegkinderen: de situaties waarin zij niet of minder geneigd zijn zich terug te trekken, kunnen als aanknopingspunt dienen om te komen tot vertrouwen en begrip.
   
 • Methodiekhandboek. Samenwerking Ondersteunen in Pleegzorg. - Robberechts, M., Vanderfaeillie, J., & Van Holen, F. (2016). Brussel: VUBPRESS.
   
 • Jij màg niet lief zijn - Rots H.
  Wil jij mijn mama zijn?' vraagt de kleine Melanie aan Hanne. Hanne en haar gezin worden geconfronteerd met een vierjarig meisje, van wie de ouders niet voor haar kunnen zorgen. Ze maken van nabij mee wat daarvan de gevolgen zijn. Ze zijn vaak verbijsterd over haar gedrag. Toch kunnen zij haar niet aan haar lot overlaten en zij worden zo haar baken in een onveilige wereld. In Jij mág niet lief zijn vertelt pleegmoeder Hanne het ontroerende en waargebeurde verhaal over de opvang van een ernstig verwaarloosd meisje.
   
 • Het onverwoestbare kind - Rubin
  Categorie: multiprobleemgezinnen en hoe te overleven
   
 • Littekens op de ziel - Stellamans H.
   
 • Supported Living - Steman Caroline - Van Gennep Ad
  Categorie: zelfstandig wonen
   
 • Matching in de pleegzorg - Strijker P. - Zandberg T.
  De overtuiging dat uithuisgeplaatste kinderen het beste kunnen worden opgevoed binnen gezinsverband, heeft de laatste jaren breed ingang gevonden. Maar wat voor soort pleeggezin past bij een bepaald pleegkind (matching)? Op basis van onderzoek worden in dit boek concrete antwoorden gegeven op deze vraag, om een mislukking van de plaatsing zoveel mogelijk te voorkomen. De auteurs beschouwen in dit kader ook de heersende opvattingen over verschillen tussen netwerk- en bestandspleeggezinnen en voorzien die van kritisch commentaar. Naast aandacht voor het proces van de matching, beschrijven de auteurs vrijwel alle aspecten die een belangrijke rol spelen in een kwalitatief verantwoorde pleegzorg. Ook komt een uitvoerige beschrijving van de ins en outs van pleegkinderen en pleegouders aan de orde. Dit boek is vooral bedoeld voor professionals in de jeugdzorg en zij die daarvoor in opleiding zijn. Maar ook (aanstaande) pleegouders zullen zich met dit boek goed geïnformeerd weten over de zorg die zij op zich hebben genomen.
   
 • Kennisboek Pleegzorg - Dr. Strijker J.
  Kennisboek Pleegzorg geeft de lezer een goed gedocumenteerd overzicht van research en klinische bevindingen in de pleegzorg. Het boek is bestemd voor studenten orthopedagogiek, gedragswetenschappers en beleidsmakers die inzicht willen krijgen in pleegzorg. Ook zou het boek niet mogen ontbreken in de bibliotheek van de zorgaanbieder. In Kennisboek pleegzorg staan negen belangrijke thema’s binnen de pleegzorg beschreven: Wetgeving in Nederland, Werving en uitval van pleegouders, Hechting, Loyaliteit en bezoek van de ouder, Mishandelde kinderen in de pleegzorg, Het pleeggezin, Netwerkzorg en netwerkpleegzorg, Afgebroken plaatsingen: oorzaken en gevolgen, Overgang naar volwassenheid.
   
 • Praten met kinderen - Van As Nicole - Janssens Jan
  Categorie: opvoeden
   
 • Ze zijn er gewoon voor mij - Van Beek Fiet
  Categorie: pleegkinderen over pleegzorg
   
 • Gezellig en irritant - Van Beek F.
  In Gezellig en irritant vertellen kinderen van pleegouders openhartig over wat het voor hen betekent om een pleegzus of -broer te hebben. De komst van een pleegkind brengt voor de meeste van hen heel wat veranderingen met zich mee. In 14 boeiende portretten komen jongeren met verschillende achtergronden en ervaringen aan het woord. Zij vertellen over hun leven nu of kijken terug naar hoe het was toen zij nog thuis woonden. De titel vat de mening van de jongeren over pleegkinderen kort en krachtig samen. Leuk aan pleegzorg is dat het veel gezelligheid geeft en meer leven in de brouwerij. Een andere, minder prettige kant is er ook: 'irritant' gedrag van pleegkinderen of meer ruzie en onrust thuis. Gezellig en irritant is in de eerste plaats een boek voor jongeren. Maar het geeft (pleeg)ouders en begeleiders ook een schat aan informatie. Voor hen is een aanrader om over de schouders van 'hun' jongeren mee te lezen. De combinatie van portretten, foto's en bijdragen van jongeren zelf maken het tot een boeiend en veelzijdig boek.
   
 • Pleegzorg, jeugdzorg voor het kind - van den Bergh Peter & Tonny Weterings
  Het boek biedt de wetenschappelijke onderbouwing van de 'Beleidsvisie Kind in de pleegzorg’. Vanuit het perspectief van de hechtingstheorie worden het belang van het kind in de jeugdzorg, de ontwikkeling van pleegkinderen en de betekenis van ouders en oudercontacten uitgewerkt. Het boek eindigt met overwegingen voor hulpverleningsbeleid in de jeugd- en pleegzorg.
   
 • De Liefdesladder - Van den Eerenbeemt Else-Marie
  Categorie: familierelaties
   
 • Bijdragen van wetenschappelijk onderzoek aan de Vlaamse pleegzorgpraktijk. - Vanderfaeillie, J. & Van Holen, F. (Red.) (2017). Brussel: VUBPress.
   
 • Op weg met pleegzorg: kansen en risico’s. - Vanderfaeillie, J., Van Holen, F., & Vanschoonlandt, F. (Red.) (2012). Leuven/Den Haag: Acco.
 • Hechting en therapeutische pleegzorg - Van der Most G.H.F. e.a.
  Inhoud: Hechting en therapeutische pleegzorg, een behandelmethodiek voor kinderen met een bedreigd perspectief, beschrijft de problematiek van de therapeutische pleegzorg vanuit uiteenlopende invalshoeken. Op basis van de concrete, praktische ervaringen van betrokkenen – de kinderen, hun ouders en pleegouders – biedt dit boek de lezer een kritische beschouwing van de aanpak. Een therapeutisch pleeggezin kan, zo blijkt, een uitkomst zijn voor kinderen die graag zo gewoon mogelijk leven, ondanks hun problemen en problematische levensstart.
   
 • Had me dat eerder verteld - Van der Ploeg Jan
  Categorie: opvoedkundige problemen
   
 • Bodemloos bestaan - Van Egmont, G.
   
 • Begeleiding van gezinnen met een verstandelijk gehandicapt kind - Van Gennep Ad
  Categorie: gezinsbegeleiding
   
 • (Pleeg) kinderen en vreemd gedrag!? - Visscher Nelleke, Delfos M.
  Angst, loyaliteit, adoptie, afstemmingsonrust, gehechtheid, rouwen, seksueel misbruik, ADHD, borderline, depressie, pesten, autisme en sociale onhandigheid worden beschreven en in de context geplaatst van het pleegkind. Naast het verhaal van de deskundige is er het verhaal van een (pleeg)ouder over het betreffende onderwerp. Daardoor ontstaat een genuanceerd beeld van verschillende problemen en hun impact op (pleeg)gezinnen.
   
 • Pleegzorg in balans, bestaanszekerheid voor kinderen - Dr. Weterings A.M.
  In dit boek worden de problemen van pleegkinderen beschreven in relatie tot hun ouders en tot hun pleegouders. Ook als pleegouders het kind opvoeden, blijven de biologische ouders zijn ouders. De emotionele problemen die daardoor bij het kind ontstaan, worden in het boek begrijpelijk gemaakt. Van daaruit worden handvatten gegeven voor het beleid en de begeleiding ten behoeve van de pleegzorgsituatie. Ook de juridische consequenties daarvan worden beschreven.
   
 • Opgroeien in een pleeggezin - Weterings Tonny
   
 • De cirkel van verbinding - Wolfs Renée
  Wolfs heeft de ‘Cirkel van verbinding’ speciaal ontwikkeld voor geadopteerden en voor pleegkinderen. In de cirkel van verbinding staan zeven basiselementen centraal: het lichaam, het hoofd, het hart, de omgeving, het verleden, het heden en de toekomst. In het boek wordt ingegaan op de (verschillende) ervaringen van geadopteerden en pleegkinderen. Veel pleegkinderen rouwen al in de kindertijd om het contact dat er wel of niet is. Pleegkinderen worden tijdens de ontmoetingen met hun ouders vaak geconfronteerd met verliesgevoelens van henzelf en van hun ouders.
   
 • Oei, Pleegmoeder - Van Beek Fiet
  Je bent een kind. Je woont een tijdje of langer ergens anders.
  Je bent een ouder. Je gunt zo’n kind een plekje in je gezin.
  En dan? Oei. Dan heb je stof voor het schrijven van indringende gedichten. Pleegzorg mag dan van alle dagen en eeuwen zijn, vanzelfsprekend is het niet. Dichters als Remco Campert, Tjitske Jansen en Inge Lievaart kunnen erover meepraten. In rake bewoordingen zetten zij en andere dichters in 30+1 gedichten neer waar ook dikke boeken over zijn geschreven. De kleuren en beelden van Brigida spreken voor zich en zetten deze bloemlezing kracht bij.
 • Ik noem je bij naam
  Kruiger Gerda
  Gerda Kruiger is al zo'n jaar of dertig pleegouder en daar schrijft ze columns over. Er zit veel in wat je als pleegouder herkent, wat een glimlach oproept of je herinnert aan een moeizame ervaring. Ze schrijft met kennis van zaken, begrip en humor over alles wat zij en haar man met de kinderen beleven. Allerlei facetten komen aan bod bijvoorbeeld jaloezie, hechting, onmacht en ontroering.

 

Veelgestelde vragen

Wat is pleegzorg?

We spreken over pleegzorg als mensen - de pleegouders of gastgezinnen - hun gezin ten dienste stellen van een andere persoon - het pleegkind of de pleeggast - die niet in zijn/haar eigen gezin kan of mag blijven wonen.

Waarom kiezen voor pleegzorg als iemand niet thuis kan wonen?

Het gewone leven vormt de kracht van pleegzorg. Voor veel pleegkinderen en pleeggasten is dat een goede oplossing: zij vinden in hun pleeggezin geborgenheid, warmte, een kader, een sociaal netwerk,...

Wat gebeurt er als een pleegzorgsituatie fout loopt ?

Om het "fout" lopen  van een pleegzorgplaatsing op tijd te detecteren is een vlotte samenwerking tussen het pleeggezin en de dienst voor pleegzorg cruciaal. Als blijkt dat de problemen niet meer op te lossen zijn binnen het gezin, wordt er uitgekeken naar andere oplossingen.

Wat gebeurt er als een pleegzorgsituatie fout loopt ?

Om het "fout" lopen  van een pleegzorgplaatsing op tijd te detecteren is een vlotte samenwerking tussen het pleeggezin en de dienst voor pleegzorg cruciaal. Als blijkt dat de problemen niet meer op te lossen zijn binnen het gezin, wordt er uitgekeken naar andere oplossingen.

Hoe komt iemand in pleegzorg terecht?

Als ouders om welke reden dan ook (tijdelijk) niet voor hun kind kunnen zorgen, kan beroep worden gedaan op pleegzorg.  Dat kan een vrijwillige vraag van de ouders zijn of een maatregel opgelegd door de jeugdrechtbank.