Word ambassadeur

 

Ook jij kan helpen om pleegzorg bekend te maken in jouw buurt! Door fan te worden op Facebook, posters op te hangen aan je raam of folders te leggen bij je bakker, slager, huisarts of apotheek. Op die manier kan je anderen inspireren om pleeg- of gastgezin te worden.

 

Word fan van onze sociale media!

Onze online community groeit elke dag. Wil jij pleegzorg een warm hart toedragen? Surf dan gauw naar onze Facebook-pagina en like ons! Deel de pagina met al je vrienden en help ons om voor elk kind een pleeggezin te vinden. 

Bovendien kan je ons ook vinden op Instagram (@pleegzorgvlaanderen) en Twitter (@pleegzorgvl)!

 

Hang onze posters op aan je raam!

Poster - Pleegzorg voor kinderen

Poster - Pleegzorg voor jongeren

Poster - Pleegzorg voor volwassenen

 

Verspreid onze folders en posters!

Wil je graag als vrijwilliger posters ophangen en folders verspreiden in je buurt? Stuur dan gauw een mailtje naar info@pleegzorgvlaanderen.be met het aantal folders en posters dat je zou willen ontvangen en je adres. Wij zorgen ervoor dat ze tot bij jou geraken!

 

Deel onze video’s!

Surf naar onze Vimeo-pagina en deel onze reportages over pleegzorg met je vrienden. Op die manier kan je anderen inspireren om pleeggezin of gastgezin te worden...

 

Deel je verhaal met ons!

Heb je zelf een leuk verhaal over pleegzorg? Aarzel niet, kruip in je pen en mail het naar info@pleegzorgvlaanderen.be. Wie weet verschijnt je verhaal wel op onze website of op onze Facebook-pagina…

 

Veelgestelde vragen

Een pleegkind van dezelfde leeftijd als eigen kinderen kan dat wel of niet ?

Het is aan te raden om enig leeftijdsverschil in acht te nemen. Ieder kind heeft een eigen plekje nodig in het gezin. Een pleegkind kan door ervaringen enige achterstand hebben opgelopen. Het is niet fijn om dat dagelijks te ervaren. Door je eigen kind kan bovendien een pleegkind van dezelfde leeftijd als een bedreiging ervaren worden.

Kan iedereen pleegouder of pleeggezin worden?

Wettelijk gezien zijn er maar weinig minimumvoorwaarden om pleegouder te worden. Pleegouders moeten meerderjarig zijn en een getuigschrift van goed gedrag voorleggen dat niet bezwarend is voor pleegzorg. Pleegzorg laat kandidaat-pleegouders wel een selectieprocedure volgen. Daarinwordt nagegaan of zij geschikte pleegouders zouden zijn.

Ik ben alleenstaand/niet getrouwd/holebi/… kan ik pleegouder worden?

Ja, in principe kan dat. De gezinssituatie van een kandidaat-pleegouder op zich is geen criterium voor pleegzorg.

Kan ik kiezen wie ik opvang?

Ja. Aan het einde van de selectie spreek je met pleegzorg af welk profiel je hebt als pleeggezin. In dat profiel staat omschreven voor welk soort pleegzorg je wenst samen te werken. Als er een specifieke vraag is, vraagt pleegzorg om binnen je gezin te overleggen of je daarop wilt ingaan.

Kan ik een persoon uit mijn familie of omgeving opvangen?

Ja. In meer dan de helft van de pleegzorgsituaties zijn de pleegouders familieleden of kennissen van de pleegkinderen of pleeggasten.