Over ons

Wat mag je van ons verwachten?

Wij zijn er voor iedereen die bij pleegzorg betrokken is: pleegkinderen, pleeggasten, ouders, pleeggezinnen, gastgezinnen en pleegzorgdiensten. We brengen deze partijen samen rond de tafel om de toekomst van pleegzorg in Vlaanderen verder uit te tekenen. 

Naast deze verbindende taak heeft Pleegzorg Vlaanderen ook de opdracht om pleegzorg verder uit te dragen in onze samenleving. Onder meer via sensibiliseringsacties trachten we het brede verhaal rond pleegzorg in de kijker te zetten.

Bovendien worden kennis en deskundigheid samengebracht en bevorderd via Pleegzorg Vlaanderen. Zowel op Vlaams, federaal als internationaal vlak volgt Pleegzorg Vlaanderen innovatieve projecten of onderzoeken op om de kwaliteit van pleegzorg verder te verbeteren.

 

Hoe doen we dit?

 • Pleegouders, pleegkinderen en ouders van pleegkinderen hebben er soms nood aan om ervaringen met elkaar uit wisselen. Voor elk van deze doelgroepen wil Pleegzorg Vlaanderen bijeenkomsten organiseren, steungroepen. We doen dit samen met andere organisaties en met de provinciale diensten voor pleegzorg. Zodra er iets in jouw buurt wordt georganiseerd, lees je het op onze kalender.
   
 • De 5 provinciale diensten voor pleegzorg zijn bezig met het uitbouwen van participatieraden. Pleegzorg Vlaanderen ondersteunt hen hierbij. Pleegzorgers, pleegkinderen, pleeggasten en hun ouders of wettelijke vertegenwoordigers kunnen in deze participatieraad hun stem laten horen. Wil je hierbij graag betrokken worden? Laat het ons weten!
   
 • We willen wetenschappelijk onderzoek naar pleegzorg bevorderen. Hiertoe zullen we samenwerken met onderzoekscentra. Studenten met een onderzoeksvraag over pleegzorg kunnen bij ons terecht.
   
 • We willen pleegzorg beter bekend maken bij hulpverleners. Er wordt ook gewerkt aan de modules pleegzorg binnen de opleiding van hulpverleners aan hogescholen. Ben jij een hulpverlener met vragen over pleegzorg? Contacteer ons!
   
 • We zijn er voor iedereen die vragen heeft over pleegzorg. Iedereen kan info vinden die voor hem of haar van toepassing is: pleeggezinnen, gastgezinnen, pleegkinderen, pleeggasten, ouders van pleegkinderen en familie van pleeggasten. Vind je hier niet wat je zoekt? Laat het ons weten!

 

Jaarverslag

Het jaarverslag van 2020 kan je lezen ons ISSUU-kanaal.