Ga verder naar de inhoud

Yannick

05 oktober 2020

In oktober zetten we onze pleeggasten in de schijnwerpers! Pleegzorg bestaat niet enkel voor kinderen en jongeren die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen. Ook volwassenen met een handicap kunnen terecht in een pleeggezin. Zo ook Yannick, 21 jaar.

Foto: Lynn Van Baelen

Yannick Van Gennip pleeggast (c) Lynn Van Baelen

Yannick kwam voltijds in een pleeggezin wonen toen zijn moeder terminaal ziek werd. Zij ging zelf op zoek naar een pleeggezin voor hem zodat hij verder zou kunnen opgroeien in een warm gezin. Met hulp van de pleeggezinnendienst kwam hij zo op zijn twaalfde terecht in zijn huidige pleeggezin.

Zelfstandig met steun

Intussen woont Yannick zelfstandig met begeleiding van de mobiele woonondersteuning van Sint-Ferdinand. Zij helpen hem bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of met de administratie. Om de 2 weken logeert hij nog een weekend bij zijn pleeggezin en om de 6 weken bij zijn tante. Hij geniet erg van zijn zelfstandigheid, maar kan voor extra steun (op praktisch en emotioneel vlak) op zijn pleeggezin rekenen.

Yannick werkt via Bewel bij Black & Decker. Daar helpt hij o.a. met het plooien en dichtplakken van dozen. Ook housekeeping en leegmaken van containers hoort bij zijn takenpakket. Hij doet dit werk graag, maar droomt er ook stiekem van om in bijberoep zijn eigen bedrijfje op te starten.

Milieubewuste projecten

Yannick is namelijk gefascineerd door alles wat met recyclage te maken heeft. In zijn vrije tijd is hij met verschillende creatieve projecten bezig. Zo ontwerpt hij o.a. figuren met zijn 3D printer. “Ik probeer daarvoor zoveel mogelijk gerecycleerd materiaal te gebruiken. Mijn webshop is al in de maak. Ik zit boordevol ideeën om nog verder uit te werken.”

Ambitieuze plannen dus, maar bovenal het besef dat ‘the sky the limit’ is. “Ik doe alles zelf, en probeer bij te blijven door veel op te zoeken op internet. Ik heb dan misschien geen diploma, maar ik heb geleerd: ook al lijkt iets onmogelijk, het kan toch.”

Gezocht: pleeggezinnen voor personen met een beperking

Yannick heeft dankzij zijn pleeggezin zijn draai gevonden. Maar heel wat andere volwassenen met een fysieke of psychische beperking zoeken nog een warm gezin dat hen de nodige structuur, hulp en huiselijkheid kan bieden. Dat kan op verschillende manieren: voltijds, enkele dagen in de week of af en toe een weekend of in de vakantie.

Is dit engagement iets voor jou? Of zorg jij al voor een volwassene met een beperking en wil je weten of je in aanmerking komt voor de steun van Pleegzorg Vlaanderen? Neem dan contact op met de pleegzorgdienst in jouw provincie.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.