Ga verder naar de inhoud

Ria

05 oktober 2020

In oktober zetten we onze pleeggasten in de schijnwerpers! Pleegzorg bestaat niet enkel voor kinderen en jongeren die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen. Ook volwassenen met een handicap kunnen terecht in een pleeggezin. Zo ook Ria, 61 jaar.

Foto: Lynn Van Baelen

Ria pleeggast (c) Lynn Van Baelen

22 jaar geleden overleed de moeder van Ria, die het syndroom van Down heeft. Zelfstandig wonen is moeilijk voor haar, dus besloten zus Annie en haar man dat ze bij hen mocht komen wonen. Ze heeft er een eigen kamer – “en ook een eigen zetel”, zegt Ria – en is er erg gelukkig.

Ondersteuning door Pleegzorg Limburg

Ria is pleeggast. Dat wil zeggen dat zij, Annie en Ernest steun ontvangen van Pleegzorg. Onze organisatie is er immers niet alleen voor kinderen die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen. Ook volwassenen met een beperking die bij een ander gezin wonen (dat ze vooraf al kennen, zoals bij Ria, of helemaal niet) krijgen hulp op allerlei vlakken. Zo krijgen ze een financiële vergoeding en er komt een vaste begeleider aan huis. Voor dit pleeggezin is dat Anne, “en die breng ik altijd een glaasje water als ze komt!”, glundert Ria.

Flauwe televisie

Ria vind het leuk om samen met Annie en Ernest te gaan wandelen of naar de winkel te gaan. Maar het allerliefst gaat ze op bezoek bij Annies kleinkinderen. “Ria vindt het ook heerlijk als ze komen slapen”, vult Annie aan. Daarnaast kijkt Ria graag televisie. “Vooral ‘Familie’. Maar overdag zijn de programma’s op TV maar flauw’.

Helpen koken

“Annie kan goed koken”, vertelt Ria. “En ik help graag. Aardappelen schillen, groenten snijden, ik kan het allemaal”. Ook in het dagcentrum, waar Ria twee maal per week naartoe gaat, helpt ze vaak met koken. “Maar ik was laatst vergeten om de champignons te snijden!”, lacht ze.

Pleeggezinnen voor mensen met een beperking gezocht

Ria heeft het geluk dat ze bij haar zus en schoonbroer kan wonen. Maar heel wat andere volwassenen met een beperking zoeken nog een warm gezin dat hen de nodige structuur, hulp en huiselijkheid kan bieden. Voltijds of tijdens enkele dagen in de week. Of af en toe een weekend.

Is dit engagement iets voor jou? Of zorg jij al voor een volwassene met een beperking en wil je weten of je in aanmerking komt voor de steun van Pleegzorg Vlaanderen? Neem dan contact op met de pleegzorgdienst uit jouw provincie.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.