Ga verder naar de inhoud
Man en kind maken kartonnen huis

Het zogenaamde ‘quarantaineverlof’ is goedgekeurd. Dankzij die regeling kunnen (pleeg)ouders een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht als een kind in quarantaine moet omdat de school, kribbe of zorginstelling sluit wegens corona.

In de situatie waarin een (pleeg)kind of pleeggast preventief in quarantaine moet omdat de hele school, kribbe, dagcentrum … - of een deel ervan - wordt gesloten door corona, kan je sinds 1 oktober quarantaineverlof opnemen. Die nieuwe regeling is alvast van kracht tot 31 december 2020 en kan daarna mogelijks verlengd worden.

Als werknemer of contractueel ambtenaar kan je daarvoor een beroep doen op tijdelijke werkloosheid door overmacht, voor de periode waarvoor je een attest van sluiting hebt van de school, crèche of zorginstelling.

Deze maatregel geldt voor alle minderjarige (pleeg)kinderen en – ongeacht de leeftijd – ook voor kinderen en volwassenen met een handicap, zolang zij op hetzelfde adres staan ingeschreven als de pleegzorger.

Eenzelfde regeling zou zeer binnenkort ook gelden voor federale ambtenaren.

Zelfstandigen kunnen voor deze situatie gebruik maken van het “Overbruggingsrecht in geval van gedwongen onderbreking” onder bepaalde voorwaarden. Een gedetailleerd overzicht van die voorwaarden kan je nalezen op de website van het RSVZ.

En het corona-ouderschapsverlof?

Sinds 30 september 2020 is het niet meer mogelijk om corona-ouderschapsverlof op te nemen.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.