Ga verder naar de inhoud

Portret van een pleegzorgmedewerker: Tiny

13 oktober 2021
Tiny

Vandaag aan de beurt in #wieispleegzorg: Tiny, pleegzorgwerker. In deze rubriek stellen we onze medewerkers aan jullie voor. Zo maken jullie kennis met de verscheidenheid, de warmte en het engagement dat onze organisatie kenmerkt. Want samen zijn wij pleegzorg. Lees zeker verder als je wil weten wat Tiny zoal doet!

7 jaar werkt Tiny nu als begeleider bij Pleegzorg Limburg, nadat ze voorheen altijd in de Nederlandse pleegzorgcontext had gewerkt. “Dat was behoorlijk aanpassen, want er zijn toch wel wat verschillen.” In Nederland sprak ze bijvoorbeeld nooit met een jeugdrechter, hier moest dat wel. In Nederland wordt ook meer ingezet op permanente evaluatie van pleegzorgers. “Dat mis ik hier soms wel”, aldus Tiny. “Het kan heel helpend zijn om jaarlijks even stil te staan bij wat goed en minder goed loopt.”

Het leukste aan de job vindt Tiny de variatie. Naast begeleidingswerk staat ze namelijk samen met een collega ook in voor de vormingen GRIP (‘GRootouders In Pleegzorg’) en traumasensitief opvoeden. “Toen ik gevraagd werd om dit te doen, heb ik impulsief ja gezegd. Ik besefte nog niet goed dat dit betekende dat ik voor groepen zou moeten spreken”, lacht ze. “Maar ik doe het enorm graag. En ondertussen is het voor een groep staan, al lang niet meer zo beangstigend.”

Binnen GRIP gaat Tiny samen met grootouder-pleegzorgers op zoek naar hoe ze die moeilijke rol kunnen invullen. Ze helpt hen zoeken naar de balans tussen verwennen en opvoeden. Bij traumasensitief opvoeden leert ze pleegouders meer over wat trauma is en hoe men achter gedrag van kinderen kan kijken. “Maar de giga meerwaarde van deze vormingen ligt vooral in het groepsgebeuren”, vertelt ze. “De her- en erkenning die men daar krijgt, is van onschatbare waarde.”

Het digitaal werken omwille van de huidige pandemie, valt Tiny wel moeilijk. “Ik mis verbinding. Ik wil kort bij de mensen kunnen staan.” Ons nieuwe gebouw vindt ze dan weer prachtig. “Hier ben ik heel graag”. Laten we dan maar hopen – voor Tiny, maar ook wel voor ons allemaal – dat het ‘normale’ leven weer gauw hervat kan worden. Zodat Tiny vaker in dat mooie gebouw kan komen werken en meer kan inzetten op verbinding. Want willen we dat tenslotte niet allemaal?

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.