Ga verder naar de inhoud

Portret van een pleegzorgmedewerker: Kris

13 oktober 2021
Kris

Maar liefst 150 pleegzorgmedewerkers telt onze organisatie inmiddels. Eén van hen is Kris, participatiemedewerker. Vandaag zetten we haar in de spotlights.

Kris, dat is onze participatiemadam, met 25 jaar ervaring binnen de jeugdhulpverlening op de teller! Zij coördineert de ontmoetingsgroepen voor kinderen, jongeren, ouders, pleegouders, pleeggrootouders en pleeggasten. En dat doet ze met hart en ziel: “in mijn privéleven heb ik zelf mogen ervaren wat de kracht is van groepsprocessen. Ik vind het dan ook fantastisch dat ik dit nu ook binnen pleegzorg kan doen. Dat is echt 100% energie gevend”.

“Het doel van onze ontmoetingsgroepen is tweeledig”, legt Kris uit. “We willen samen met onze doelgroepen bepalen hoe de hulpverlening er uit moet zien. Dat is het stukje participatie.” Daarnaast is er ook het luik ‘ontmoeting’. “Het contact met lotgenoten kan heel helend, leerrijk en krachtig zijn.”, gaat ze verder. “Ik heb al heel mooie dingen zien gebeuren. Een pleegjongere die bij een workshop Poetry Slam mocht ontdekken hoe goed hij met woorden is bijvoorbeeld. Of een mama die andere ouders voorzichtig positief kan laten denken. Dat zijn juweeltjes.”

Wanneer je met Kris praat, merk je al snel waarom zij zo’n goede participatiemedewerker is. Je voelt je meteen op je gemak bij haar. Ze is spontaan, straalt vertrouwen uit en is een goede luisteraar. Zelf vindt ze het heel fijn om verbinding te creëren tussen mensen en op zoek te gaan naar het beste klimaat voor het functioneren van de groep. Ze heeft ook ballen aan haar lijf: “Als ik merk dat de dingen beter kunnen, ga ik niet rusten tot er iets mee gedaan wordt”. Zo ook met het traject ‘nazorg’. “Samen met alle doelgroepen hebben we in kaart gebracht wat we kunnen doen wanneer een pleegzorgsituatie afloopt. Ik ben er trots op dat we ook effectief iets teweeg hebben kunnen brengen in onze organisatie.”

Dat Kris graag komt werken, staat buiten kijf. Maar het allerleukste vindt ze toch het contact met de doelgroepen zelf. “Alle ontmoetingsgroepen zijn bijzonder hecht. Corona strooit wat roet in het eten, maar gewoonlijk wordt er héél veel geknuffeld. Er heerst een familiegevoel, dat is fijn.”

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.