Ga verder naar de inhoud

Portret van een pleegzorgmedewerker: Bert

13 oktober 2021
Bert

150 medewerkers bij Pleegzorg Limburg, maar wie zijn die mensen allemaal en wat doen ze dan? Dat ontdek je in de rubriek #wieispleegzorg. Vandaag lees je hier het verhaal van Bert, pleegzorgwerker.

Bert maakt deel uit van het perspectiefzoekende ‘terug naar huis’ team binnen Pleegzorg Limburg. “In duo onderzoeken we of kinderen terug bij hun ouders kunnen gaan wonen”. Na een ‘krachten- en zorgenanalyse’ van 8 weken geven we de situatie een groen, geel, oranje of rood licht. “Afhankelijk van die uitslag houden we het op een kort traject met de ouder(s) en zijn/haar netwerk, gaan we langdurig verder aan de slag en zetten we in op thema’s zoals welzijn of veiligheid, of wordt het traject stopgezet.” Dit is een heel spannende en ingrijpende periode voor alle betrokken partijen.

Bert vindt het vooral belangrijk om ouders zelf te laten nadenken over wat ze kunnen betekenen. “Samen met hen onderzoeken we hoe zij de beste ouder kunnen zijn voor hun kind. Of dat nu voltijds is of niet.” Zo heeft hij al heel wat mooie trajecten doorlopen. “Ik werk vooral graag samen met papa’s. Het is heel fijn om te zien wanneer ik met een stoere papa aan de slag ga met duplopoppetjes en we zo samen iets kunnen bereiken”. Ook mocht hij al getuige zijn van bijzondere realisaties van ouders. “Het is echt een vooroordeel dat ouders altijd op de sukkel zullen blijven. Zo heb ik ook een mama gekend, die heel diep heeft gezeten omwille van een verslavingsproblematiek. Toch kreeg ze dankzij de juiste hulpverlening haar leven weer op de rit en kan ze nu weer voor haar kind zorgen.”

Of Bert zijn job graag doet? “Mij krijgen ze hier niet meer weg”, lacht hij. “Voor mij voelt dit niet als werken.” Hij voelt zich thuis in het werkveld, dat is duidelijk. Maar ook met zijn collega’s heeft Bert een goed contact. “Ik zit in een heel fijn team. Doordat we steeds in duo werken, zijn we enorm op elkaar ingespeeld. We gaan elkaar steeds steunen en supporteren voor een ander.” Daarnaast maakt Bert ook deel uit van het beruchte ‘mannenclubje’ van Pleegzorg Limburg: “doordat we met zo weinig mannen zijn, weten we elkaar wel te vinden. We hebben een WhatsApp groepje en spreken regelmatig af. Zo deden we al een BBQ, gingen we kajakken en supporterden we voor KRC Genk tijdens de bekerfinale.”

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.