Ga verder naar de inhoud

Paul

05 oktober 2020

In oktober zetten we onze pleeggasten in de schijnwerpers! Pleegzorg bestaat niet enkel voor kinderen en jongeren die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen. Ook volwassenen met een handicap kunnen terecht in een pleeggezin. Zo ook Paul, 64 jaar, uit Maasmechelen.

Foto: Lynn Van Baelen

Paul pleeggast (c) Lynn Van Baelen

Twee jaar geleden overleed de moeder van Paul, die een beperking heeft. Zelfstandig wonen is moeilijk voor hem, dus besloten broer Jos en zijn vrouw Christine om een kleine studio voor hem in te richten. Zo heeft hij toch een eigen plekje in huis. “Maar eten doen we altijd samen”, zegt Paul.

Dankbaar

Dat Paul zijn broer en schoonzus enorm dankbaar is, is wel duidelijk. “Ik zou nergens anders meer willen wonen. Christine en Jos zijn mijn tweede moeder en vader. Ik heb een broer en schoonzus uit de duizend”, zegt hij, zichtbaar aangegrepen.

In zijn nieuwe omgeving is Paul helemaal open gebloeid, aldus het koppel. “Hij was vroeger heel gesloten en werd heel erg beschermd. Nu is hij vrijer geworden en praat hij graag met de buren. Iedereen heeft hem graag”. Paulke, zo noemen ze hem in de buurt. Elke veertien dagen gaat hij kaarten of gezelschapsspelletjes spelen met andere senioren uit de gemeente. “Ik ben al 64”, vertelt Paul, “Jos en Christine plagen me dat ik nu bij de ouderen hoor. Maar ik voel me nog een jonge gast!”.

Regelmaat

Pauls broer en schoonzus brachten regelmaat in zijn leven, en dat doet hem deugd. Hij is de hele dag bezig. Duiven verzorgen, fietsen, muziek luisteren, dansen, de hond van de buren uitlaten of helpen als garçon, zijn de dingen die hij graag doet.

Dat samenwonen niet altijd gemakkelijk is, beaamt het trio. “Maar in ieder huishouden is er wel iets, dat hoort erbij”, aldus Paul.

Pleeggezinnen voor mensen met een beperking gezocht

Paul heeft het geluk dat hij bij zijn broer en schoonzus kan wonen. Maar heel wat andere volwassenen met een beperking zoeken nog een warm gezin dat hen de nodige structuur, hulp en huiselijkheid kan bieden. Voltijds of tijdens enkele dagen in de week. Of af en toe een weekend.

Is dit engagement iets voor jou? Of zorg jij al voor een volwassene met een beperking en wil je weten of je in aanmerking komt voor de steun van Pleegzorg Vlaanderen? Neem dan contact op met de pleegzorgdienst uit jouw provincie.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.