Ga verder naar de inhoud

Mathias

05 oktober 2020

In oktober zetten we onze pleeggasten in de schijnwerpers! Pleegzorg bestaat niet enkel voor kinderen en jongeren die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen. Ook volwassenen met een handicap kunnen terecht in een pleeggezin. Zo ook Mathias, 24 jaar.

Foto: Lynn Van Baelen

Mathias Goris pleeggast (c) Lynn van Baelen

Mathias heeft nu al het uiterlijk van een echte artiest. En dat is geen toeval. Het blijkt ook zijn ambitie voor de toekomst te zijn. Hij woont voorlopig nog bij zijn grootvader, die ook zijn pleegvader is. Maar muzikale toekomstplannen zijn volop in de maak.

Ik kon nergens terecht

Mathias verbleef lange tijd op internaat. “Ik had niet zo meteen een plekje waar ik echt terecht kon. Tot mijn opa me in huis nam.” Op zijn 14de trok Mathias in bij zijn opa, die de zorg voor zijn kleinkind sindsdien op zich nam. Met zijn mama heeft hij wekelijks contact en zijn papa kwam ook recent terug in beeld.

Gebeten door muziek

Mathias werkt in de autosector. “Maar muziek is mijn échte passie,” vertelt Mathias. “Ik heb vroeger 6 jaar academie gevolgd en verschillenden instrumenten leren bespelen. Ik speel o.a. gitaar, piano en basgitaar. Nu probeer ik meer mijn eigen ding te doen met mijn muziek. Ik hou me tegenwoordig veel bezig met producen en als DJ optreden.”

Naast muziek houdt Mathias ook van sporten. “In mijn vrije tijd ga ik regelmatig fietsen op mijn BMX of mountainbike. Ik kom ook graag eens buiten.” Je moet er in het leven het beste van maken, vindt Mathias. En als het even meezit, horen we binnenkort zijn muziek ook op de radio. “Ik maak alles zelf”, legt hij uit, “vocals, instrumenten, de hele productie. Ik wil dit samen met enkele vrienden verder uitbouwen. Hoe fijn zou het zijn als ik van wat ik graag doe mijn job zou kunnen maken. Dan hoef ik nooit echt te werken”, lacht Mathias.

Gezocht: warme gezinnen voor volwassenen in pleegzorg

Mathias kan gelukkig bij zijn opa terecht. Maar heel wat andere pleeggasten zoeken nog een warm gezin dat hen de nodige structuur, hulp en huiselijkheid kan bieden. Dat kan op verschillende manieren: voltijds, enkele dagen in de week of af en toe een weekend of in de vakantie.

Is dit engagement iets voor jou? Of zorg jij al voor een volwassene met een beperking en wil je weten of je in aanmerking komt voor de steun van Pleegzorg Vlaanderen? Neem dan contact op met de pleegzorgdienst van jouw provincie.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.