Ga verder naar de inhoud

Eddy

05 oktober 2020

In oktober zetten we onze pleeggasten in de schijnwerpers! Pleegzorg bestaat niet enkel voor kinderen en jongeren die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen. Ook volwassenen met een handicap kunnen terecht in een pleeggezin. Zo ook Eddy, die vijf jaar geleden bij zijn zus ging inwonen.

Foto: Lynn Van Baelen

Eddy Bergmans pleeggast (c) Lynn Van Baelen

Eddy en zijn zus Anna woonden allebei in bij hun moeder. Toen zij vijf jaar geleden overleed stelde Eddy zich de vraag wat voor hem nu de beste optie was. Pleegzorg was er al een gekend gegeven. Pleegzus Romina had namelijk al eerder een plekje gevonden in hun gezin. Eddy besefte dat alleen wonen geen optie is voor hem. Hij stelde daarom zelf voor om bij zijn zus te blijven wonen. Hij informeerde zich bij de pleegzorgwerker die op dat moment al bij hen over de vloer kwam. En zo bleek pleegzorg ook voor hem een optie te zijn.

Mensen helpen

Eddy is erg zelfstandig. Hij verplaatst zich zelf met de auto. Maar sommige dingen lukken niet alleen. “Ik kan voor zoveel dingen op Anna rekenen”, vertelt hij dankbaar. “Zij helpt me met allerlei administratieve dingen, want dat is niks voor mij. Pleegzorg helpt waar Anna niet kan helpen. Ik heb veel vertrouwen in onze begeleidster.”

Eddy is bijzonder sociaal geëngageerd. “Ik vind het belangrijk om mensen te helpen. Ik doe vrijwilligerswerk bij pleegzorg. Ik help er de tuin onderhouden. Ik heb er veel fijne mensen door leren kennen, en dat heeft me vertrouwen gegeven.”

Ambassadeur voor volwassenpleegzorg

“Mensen kennen pleegzorg voor volwassenen nog veel te weinig”, vindt Eddy. “Waarom kiezen voor een pleeggast? Je krijgt veel vriendschap, en ook hulp van terug van pleeggasten zoals ik. Dat beseffen mensen vaak niet.” Eddy helpt zelf heel graag in huis. “Ik kan poetsen, stofzuigen, stof vegen, maar ook koken. Ik heb een tijdje kooklessen gevolgd. Ik heb bij kerstmis zelfs een volledig menu klaargemaakt”, glimt hij van trots.

Gezocht: pleeggezinnen voor personen met een beperking

Eddy kan gelukkig bij zijn zus terecht. Maar heel wat andere volwassenen met een fysieke of psychische beperking zoeken nog een warm gezin dat hen de nodige structuur, hulp en huiselijkheid kan bieden. Dat kan op verschillende manieren: voltijds, enkele dagen in de week of af en toe een weekend of in de vakantie.

Is dit engagement iets voor jou? Of zorg jij al voor een volwassene met een beperking en wil je weten of je in aanmerking komt voor de steun van Pleegzorg Vlaanderen? Neem dan contact op met de pleegzorgdienst in jouw provincie.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.