Ga verder naar de inhoud

Dimitri

05 oktober 2020

In oktober zetten we onze pleeggasten in de schijnwerpers! Pleegzorg bestaat niet enkel voor kinderen en jongeren die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen. Ook volwassenen met een handicap kunnen terecht in een pleeggezin. Zo ook Dimitri, 26 jaar.

Foto: Lynn van Baelen

Dimitri pleeggast (c) Lynn Van Baelen

Dimitri is 26 jaar en ‘pleeggast’. Dat wil zeggen dat hij, omwille van zijn mentale beperking, bij een pleeggezin woont. “Bij Lut en Ludo”, vertelt hij enthousiast. “Al sinds ik heel klein was woon ik bij hen”. Zelfstandig wonen is voorlopig namelijk te moeilijk voor Dimitri.

Bezige bij

Wanneer we met Dimitri spreken, spat het enthousiasme er vanaf. Hij maakt mopjes en vertelt ronduit over zijn bezigheden. En dat zijn er heel wat. Eén dag per week gaat Dimitri naar school. Op maandag en vrijdag vind je hem in het dagcentrum. Maar wat hij het liefste doet, is zijn vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum. “Hij is echt de clown daar! Hij is daar zo geliefd”, vertelt pleegmama Lut. “Hij helpt met het afruimen van de ontbijtplateaus, hij dekt de tafel of gaat mee naar de markt. En hij assisteert bij het turnen.” Dimitri kijkt verwonderd: “Hoe weet jij dat allemaal?”. Dan volgt er een hilarisch verhaal over een ontsnapte hond en is het ons helemaal duidelijk… Dit is een bijzondere, grappige en behulpzame jongeman.

Basisvertrouwen

Dimitri leerde heel wat bij zijn pleeggezin. “Zoals fietsen”, vertelt Dimitri. “Ik ben toen vaak gevallen”. Maar wat Lut en Ludo eigenlijk nog belangrijker vinden; is dat ze hem een stukje basisvertrouwen konden bijbrengen. “We hebben hem geleerd hoe hij zich goed kan voelen in deze wereld”.

Familie

Dimitri heeft nog contact met zijn mama. Ook heeft hij een broer die in een ander pleeggezin woont. Die ziet hij regelmatig, en dat vindt hij fijn. Maar dankzij zijn pleeggezin kreeg hij er nog familie bij. “Ik vind het leuk om met oma te gaan winkelen, dan mag ik met de kar rijden!”, aldus Dimitri.

Pleeggezinnen voor mensen met een beperking gezocht

Voor Dimitri is het een enorme meerwaarde dat hij in een pleeggezin kan wonen. Maar heel wat andere kinderen en volwassenen met een beperking zoeken nog een warm gezin dat hen de nodige structuur, hulp en huiselijkheid kan bieden. Voltijds of tijdens enkele dagen in de week. Of af en toe een weekend.

Is dit engagement iets voor jou? Of zorg jij al voor een volwassene met een beperking en wil je weten of je in aanmerking komt voor de steun van Pleegzorg Limburg? Neem dan contact op de pleegzorgdienst in jouw provincie.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.