Ga verder naar de inhoud

Brecht en Thijs

12 november 2020

De ouders van deze twee broers zijn oude bekenden binnen pleegzorg. Zij komen al jaren getuigen over hun pleegzorgsituatie tijdens onze infosessies voor kandidaat-pleegouders. Hoog tijd om hun twee zonen eens aan het woord te laten. Want hun perspectief, dat van de #trotsepleegbroers, vinden we ook belangrijk. B woont nu al zo’n 8 jaar in het gezin.

Brecht Thijs Week van de pleegzorg 2020 trotse pleegbroer pleegzus

“De echte beginfase, daar weet ik niet meer zo héél veel van,” bekent Brecht (20 jaar). Thijs (16) vult aan: “Toen eenmaal besloten was dat B bij ons kwam wonen, leerden we elkaar stap voor stap beter kennen. Wij gingen op bezoek bij hem op het internaat, daarna kwam hij eens bij ons logeren. Dat ging toen eigenlijk heel vlot.”

Aandacht delen

Brecht is eerlijk: “Toen hij effectief bij ons kwam wonen, ging dat eerst nog goed, maar al gauw ging dat toch veel minder vlot.” Dat had verschillende oorzaken. En ook daar zijn de broers openhartig over. “B was het als enig kind gewend om veel aandacht te krijgen. Hij had er dus ook geen moeite mee om die aandacht ook gewoon te vragen in ons gezin.”

Dat lag vooral gevoelig voor Brecht, die toen net in de puberteit kwam. “Dat was voor ons even wennen, omdat het voelde alsof er wel héél veel aandacht naar hem ging. Zeker in de beginfase. Ik vond het best moeilijk om te aanvaarden dat hij nu zoveel plaats in het gezin innam.”

Brecht: “Maar van zijn kant bekeken was het ook zo dat hij nu opeens twee broers had waar hij de aandacht van onze ouders mee moest delen. Dat was dus zowel voor hem als voor ons een beetje zoeken, denk ik.”

Mama en papa

B zegt niet ‘mama en papa’ tegen de ouders van Brecht en Thijs. Hij heeft dat, in samenspraak met zijn eigen ouders, bewust zo gekozen.

Brecht: “Ik denk dat ik het er persoonlijk moeilijker mee gehad zou hebben, moest hij wél mama en papa gezegd hebben. Dat zou misschien nog een extra reden geweest zijn voor mij op dat moment om te denken dat hij ‘mijn plek’ kwam opeisen.”

Het heeft echt wel enkele jaren geduurd vooraleer alles in z’n plooi is gevallen in ons gezin.
Thijs, trotse pleegbroer

Andere interesses

Thijs: “Het leeftijdsverschil tussen Brecht en B was natuurlijk ook groter dan tussen mij en B, die toen 6 was. Wij scheelden maar 2 jaar. Dat ging iets makkelijker.” De jongens zijn het eens: “Het heeft echt wel enkele jaren geduurd vooraleer alles in z’n plooi is gevallen in ons gezin. Het is een proces geweest waarin we allemaal onze weg hebben moeten zoeken. De vakanties die we samen hebben beleefd hebben er wel toe bijgedragen dat we stilaan dichter naar elkaar zijn toe gegroeid.”

Gelukkig is het tij positief gekeerd. “Nu is hij gewoon deel van het gezin, en vindt iedereen dat de normaalste zaak van de wereld. Hij is als een echte broer voor ons, al trekken wij wel wat meer met elkaar op dan met hem. Dat heeft ook met interesses te maken.”

De broers en hun nieuwe pleegbroer hadden namelijk niet meteen dezelfde voorkeur. “Wij zijn nogal sportief. B is eerder technisch aangelegd, wat wij zelf niet zo hebben. Maar ik vind het wel heel sjiek wat hij allemaal doet. Neem bijvoorbeeld zijn interesse voor Lego Technics. Ik kan niet wat hij daar allemaal mee doet, maar ik kan daar wel echt bewondering voor hebben.”

Andere achtergrond

De twee broers hebben een hele andere opvoeding meegekregen dan B die eerste jaren. Dat beseffen zowel Brecht als Thijs erg goed. “B was van kleins af aan al heel zelfstandig, en nam van nature een grote zorgende rol op. Dat komt deels voort uit zijn initiële thuissituatie. Maar dat maakte ook dat hij nogal graag de leiding nam toen hij bij ons kwam wonen, en dat lag nogal moeilijk bij Thijs en mezelf.”

Thijs: “Hij benaderde het leerproces ook heel anders. Als B moest leren zwemmen of fietsen zei hij heel snel: ik kan dit niet en ik ga het niet kunnen. Wij zijn daar heel anders in, we proberen het en we zien wel.”

Levenslessen

Zo leerden beide broers meteen al een belangrijke les. Brecht: “Niet iedereen is hetzelfde en heeft dezelfde waarden meegekregen, en dat is ook ok. Dat heb ik gaandeweg leren aanvaarden.“ Thijs: “Ik heb vooral geleerd dat opvoeding voor een groot deel je kansen bepaalt in het leven, en je waarden en normen.”

Waar hun pleegbroer af en toe een duwtje in de rug nodig had, kwamen Brecht en Thijs ook over de brug. En soms hebben ze hem ook niet gespaard. “Die aanpak had hij wel nodig om bepaalde hindernissen te nemen en te groeien."

Het is belangrijk om een goede dialoog hierover te blijven hebben met je eigen kinderen.
Brecht, trotse pleegbroer

Goede raad

“Je moet als gezin toch sterk in elkaar zitten om aan pleegzorg te beginnen,” vindt Brecht. “Hier mag je niet onbezonnen mee starten, je moet er goed over nadenken. Niet om mensen af te schrikken hoor, maar het is belangrijk om een goede dialoog hierover te blijven hebben met je eigen kinderen.”

“Zonder natuurlijk volledig mee te gaan in het gevoel van je kind, want dan was het in mijn geval ook niet goed gekomen denk ik”, voegt hij er lachend aan toe. “Ik voelde me toen zwaar benadeeld, maar zo voelde dat op dat moment gewoon voor mij aan. Nu kan ik daar wel anders naar kijken. Ik heb zeker mijn aandeel gehad in het soms troebel parcours. Toen beleefde ik dat allemaal heel intens.”

Mooiste momenten

Sinds de komst van B 8 jaar geleden, zijn er veel mooie momenten om op terug te blikken. Brecht: “We doen samen scouts, dat hebben we echt gemeenschappelijk. Ik ben ook leider in onze scoutsgroep. Ik heb B zijn eerste zakmes gegeven.”

Voor Thijs zijn het vaak de simpele dingen waar hij met een warm gevoel aan terugdenkt. “Zoals de kampvuurtjes in de zomermaanden, tijdens onze vakanties. Dan is het steevast B die het vuur aanmaakt.”

Is er in jouw gezin nog plaats voor mooie momenten met een pleegkind erbij?

Kom naar één van onze infosessies in jouw buurt of vraag een infopakket aan.

Andere interessante artikels

P14 pleegzorgpluim 2
Nieuws

Een pleegzorgpluim voor Rik!

23 februari 2024

Elk kwartaal zetten we bij pleegzorg iemand in de bloemetjes die een pluim verdient voor zijn of haar engagement in pleegzorg. Dat kan gaan over een pleeggezin, ouders, een pleegzorgbegeleider,... Die persoon verrassen we dan met een bezoekje, een award en een artikel in Kleurrijk, ons pleegzorgtijdschrift.

Huisdieren in pleegzorg
Getuigenis

Huisdieren in pleegzorg

9 februari 2024
Of het nu gaat over een hond, een kat, een stel kippen of een konijn … tal van mensen kiezen ervoor om hun thuis te delen met een harige of…
Campagne Meetjesland visual
Nieuws

Zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen in Meetjesland

15 januari 2024

Maandag 15 januari starten we vanuit Pleegzorg Oost-Vlaanderen met een campagne om nieuwe pleeggezinnen te vinden in het Meetjesland. De zoektocht concentreert zich in de gemeenten Aalter, Lievegem en Sint-Laureins waar op dit ogenblik een gebrek aan pleeggezinnen is.