Make Belgium Great Again

Heb jij ook zo geboeid zitten kijken naar de aflevering van Make Belgium Great Again over pleegzorg?

Hebben de getuigenissen van Dylano en zijn pleegouders, Elodie Ouédraogo en zovele anderen jou aan het denken gezet? En vraag je je af wat jij of jouw gezin kan betekenen voor de 980 pleegkinderen en -jongeren die op de wachtlijst staan?

Dan hebben we goed nieuws voor jou! Want op zaterdag 23 november organiseren we samen met Make Belgium Great Again een grote Pleegdag. Dan krijg je alle informatie die je zoekt en kan je alle vragen stellen waar je nu mee zit. De Pleegdag vindt plaats op maar liefst vijf verschillende locaties: Torhout, Gent, Antwerpen, Genk en Leuven. Inschrijven doe je op www.pleegdag.be.

Lukt het niet om er op 23 november bij te zijn? Dan is de kans natuurlijk niet verkeken. We blijven op zoek naar pleeggezinnen! De pleegzorgdiensten organiseren regelmatig infosessies. Check daarvoor onze kalender en schrijf je in voor een sessie in jouw provincie.

Of wil je misschien eerst nog wat meer informatie over pleegzorg? Wist je trouwens al dat pleegzorg er niet alleen is om een warm plekje te vinden voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen met een handicap en/of psychiatrische problematiek? Hier op onze website ben je op het juiste adres en kan je alles eens rustig nalezen. En je vindt er de meest gestelde vragen handig bij mekaar, enkele zelfs al meteen hieronder. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

Een pleegkind van dezelfde leeftijd als eigen kinderen kan dat wel of niet ?

Het is aan te raden om enig leeftijdsverschil in acht te nemen. Ieder kind heeft een eigen plekje nodig in het gezin. Een pleegkind kan door ervaringen enige achterstand hebben opgelopen. Het is niet fijn om dat dagelijks te ervaren. Door je eigen kind kan bovendien een pleegkind van dezelfde leeftijd als een bedreiging ervaren worden.

Kan iedereen pleegouder of pleeggezin worden?

Wettelijk gezien zijn er maar weinig minimumvoorwaarden om pleegouder te worden. Pleegouders moeten meerderjarig zijn en een getuigschrift van goed gedrag voorleggen dat niet bezwarend is voor pleegzorg. Pleegzorg laat kandidaat-pleegouders wel een selectieprocedure volgen. Daarinwordt nagegaan of zij geschikte pleegouders zouden zijn.

Ik ben alleenstaand/niet getrouwd/holebi/… kan ik pleegouder worden?

Ja, in principe kan dat. De gezinssituatie van een kandidaat-pleegouder op zich is geen criterium voor pleegzorg.

Kan ik kiezen wie ik opvang?

Ja. Aan het einde van de selectie spreek je met pleegzorg af welk profiel je hebt als pleeggezin. In dat profiel staat omschreven voor welk soort pleegzorg je wenst samen te werken. Als er een specifieke vraag is, vraagt pleegzorg om binnen je gezin te overleggen of je daarop wilt ingaan.

Kan ik een persoon uit mijn familie of omgeving opvangen?

Ja. In meer dan de helft van de pleegzorgsituaties zijn de pleegouders familieleden of kennissen van de pleegkinderen of pleeggasten.