Zo kan je vluchtelingen opvangen

 

Iedereen kan zich kandidaat stellen om pleeggezin te worden van een kind of volwassene met een beperking op de vlucht. Toch zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je bent meerderjarig.
  • Je kan een Uittreksel uit het Strafregister Model II voorleggen.
  • Je hebt een stabiele thuissituatie.
  • Iedereen binnen je gezin staat volop achter de keuze.
  • Je kan omgaan met taal- en cultuurverschillen.
  • Je hebt voldoende woonruimte.

 

Het Stappenplan

1. Meld je aan als kandidaat-gezin

Ben je geïnteresseerd om vluchtelingen op te vangen? Dan kan je je aanmelden bij   jouw provinciale pleegzorgdienst. Daar krijg je alle informatie die je nodig hebt.

 

2. Kom naar een infosessie

Blijft pleegzorg je prikkelen? Kom dan naar één van onze infosessies over pleegzorg. Onze medewerkers vertellen je wat pleegzorg inhoudt en je krijgt antwoorden op je vragen. Je vindt de data van onze infosessies op onze kalender!

 

3. Volg het voorbereidingstraject

Het voorbereidingstraject bestaat uit meerdere bijeenkomsten met andere kandidaat-gezinnen, een aantal vragenlijsten rond je gezinssituatie en enkele persoonlijke gesprekken. Zo leren we je goed kennen en kunnen we je optimaal voorbereiden op je engagement. We gaan dieper in op thema’s die gelinkt zijn aan de opvang van vluchtelingen.

 

4. De beslissing

Wanneer je de voorbereiding doorlopen hebt, krijg je de tijd om te beslissen of je gezin klaar is voor een engagement binnen pleegzorg. Ook je pleegzorgdienst schat in of we kunnen samenwerken en je een vluchteling in je gezin kan opvangen. Samen met jou bespreken we wat haalbaar is binnen jouw gezinssituatie.

 

5. Wachten op een match

Hoelang je moet wachten op een kind of volwassene met een beperking op de vlucht kunnen we niet voorspellen. We vertrekken altijd vanuit de behoeften van de vluchtelingen en zoeken een plekje dat het beste aansluit bij hun noden of verwachtingen. Kom je in aanmerking om vluchtelingen op te vangen en ga jij akkoord? Dan bekijken we samen wanneer de verhuis kan doorgaan.