Ga verder naar de inhoud

Hoe word je pleegzorger?

Sommige kinderen of jongeren wonen bij hun mama en papa, anderen wonen bij een van de twee, en nog anderen wonen een tijdje in een ander gezin, een pleeggezin. Dat gezin biedt hen een warme thuis. Ook volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek wonen soms in een ander gezin. Dat gezin noemen we een gastgezin.

Pleeg- en gastgezinnen kunnen heel divers zijn: alleenstaanden, koppels, holebi’s, ouders die al eigen kinderen hebben, maar ook gezinnen die geen eigen kinderen hebben en gezinnen met alle culturele achtergronden zijn welkom.

Wie kan pleegzorger worden?

Om pleegouder te worden, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Alle meerderjarige leden uit het gezin kunnen een uittreksel uit het strafregister model 2 voorleggen.
    Uit dat uittreksel moet blijken dat niemand strafrechterlijk veroordeeld is voor feiten die onverzoenbaar zijn met pleegzorg.
  • Je kunt een pleegkind of pleeggast een stabiel leefklimaat, structuur, veiligheid en ruimte bieden om een eigen leven uit te bouwen.
  • Je woont in Vlaanderen of Brussel en hebt voldoende woonruimte.
  • Wil je kinderen of volwassenen met een andere taal of culturele achtergrond opvangen, dan is het belangrijk dat je daarvoor openstaat.

Iets voor jou?

Twijfel je of pleegzorger worden iets voor jou is?

Stappenplan

Voordat een pleegkind of pleeggast bij je komt wonen, doorloop je een aantal stappen:

  1. Vraag een infopakket aan
    Als je geïnteresseerd bent in Pleegzorg, kan je gratis een infopakket aanvragen.
  2. Kom naar een infosessie
    Blijft pleegzorg je prikkelen? Kom dan naar een infosessie in jouw buurt. Pleegzorgbegeleiders en pleegouders vertellen je wat pleegzorg inhoudt en je krijgt er antwoord op al je vragen. De data van de infosessies vind je in onze kalender.
  3. Volg het voorbereidingstraject
    Tijdens het voorbereidingstraject leren we je goed kennen en kunnen we je optimaal voorbereiden op je engagement als pleegouder. Het traject bestaat uit meerdere bijeenkomsten met andere kandidaat-pleegouders en enkele persoonlijke gesprekken bij je thuis. Het traject duurt 3 à 4 maanden.
  4. De beslissing
    Wanneer je de voorbereiding doorlopen hebt, krijg je de tijd om te beslissen of je gezin klaar is om pleeggezin te worden. Ook je pleegzorgdienst schat in of we kunnen samenwerken en of je een pleegkind in je gezin kunt opvangen. Samen met jou bekijken we welke vorm van pleegzorg het beste past bij jouw gezin.
  5. Wachten op de komst van een pleegkind of pleeggast
    Hoe lang je moet wachten op een pleegkind of pleeggast kunnen we niet voorspellen. We vertrekken altijd vanuit de behoeften van het pleegkind of de pleeggast en zoeken een plekje dat het beste aansluit bij zijn of haar noden of verwachtingen. Komt een kind of volwassene in aanmerking om in jouw gezin te komen wonen en ga jij akkoord? Dan plannen we enkele kennismakingsmomenten met het kind of de volwassene en de ouders.
Podcast Nest

Hoe voelt dit traject voor kandidaat-pleegzorgers?

In de podcast Nest duikt Anke Van Meer in de wereld van pleegzorg. Ze volgt daarbij vier jaar lang het traject van haar broer en zijn vriend. Via interviews met kinderen, ouders, pleegzorgers en experten probeert ze te begrijpen waar haar broer aan begint en verkent ze een wereld die nog vaak te onbekend is. Warm aanbevolen!

Oma met tiener en smartphone

Verschillende vormen van pleegzorg

Er bestaan verschillende vormen van pleegzorg: langdurige, kortdurende, ondersteunende, crisis- en behandelingspleegzorg. Door het voorbereidingstraject te doorlopen, ontdek je samen met ons welke vorm bij jou past.

Welke ondersteuning krijgen pleegzorgers?

Bij pleegzorg sta je er nooit alleen voor. Pleeggezinnen, ouders, pleegkinderen en pleeggasten worden allemaal ondersteund op verschillende manieren.

Voor wie is pleegzorg?

Pleegzorg bestaat niet alleen voor kinderen of jongeren. Je kan ook een volwassene met een handicap en/of psychiatrische problematiek opvangen of een minderjarige vluchteling. Of misschien zorg je al voor iemand die je kent en wil je die situatie laten erkennen als pleegzorg?

Pleegkind

Pleegkinderen & -jongeren

In Vlaanderen wonen meer dan 10.000 kinderen in een pleeggezin.

Vader en zoon met syndroom van Down

Pleeggasten

Pleeggasten zijn volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek die opgevangen worden via pleegzorg.

Twee jongens met gekke bek-buitenlandse roots

Pleegzorg voor jonge vluchtelingen

Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen (NBMV) zijn kinderen of jongeren die in ons land aankomen zonder begeleiding van een ouder of een andere volwassene zoals een oom of tante. Ook voor hen gaan we op zoek naar geschikte pleeggezinnen.

Opa met kind

Pleegzorg voor iemand die je kent

Sommige kinderen of volwassenen worden opgevangen door mensen die ze op voorhand al kennen, iemand uit hun netwerk. Dat noemen we ‘netwerkpleegzorg’.

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over pleegzorg? Vraag dan een gratis infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie in jouw buurt.