Infopakket aanvragen

 

Wil je graag pleeggezin of gastgezin worden? Of wil je gewoon wat meer weten over pleegzorg? Vraag dan zeker het infopakket aan. Dat bevat een brochure vol nuttige info, boeiende verhalen en interessante weetjes over pleegzorg. Je kunt ook altijd terecht op een informatieavond in jouw buurt.
 

Klik hier om je infopakket aan te vragen!

 

Wat daarna?

De eerste stap naar het pleegouderschap is de informatieavond in je buurt. Je kan er alleen of samen met je partner met al je vragen terecht en kan je inschrijven als kandidaat-pleeggezin.

Veelgestelde vragen

Een pleegkind in dezelfde leeftijd als eigen kinderen kan dat wel of niet ?

Het is aan te raden om enig leeftijdsverschil in acht te nemen. Ieder kind heeft een eigen plekje nodig in het gezin. Een pleegkind kan door ervaringen enige achterstand hebben opgelopen; het is niet fijn om dat dagelijks te ervaren. Voor je eigen kind kan bovendien een pleegkind van dezelfde leeftijd als een bedreiging ervaren worden.

Kan iedereen pleegouder of pleeggezin worden?

Wettelijk gezien zijn er maar weinig minimumvoorwaarden om pleegouder te worden. Pleegouders moeten meerderjarig zijn en een getuigschrift van goed gedrag voorleggen dat niet bezwarend is voor pleegzorg. Pleegzorg laat kandidaat-pleegouders wel een selectieprocedure volgen. hierin wordt nagegaan of zij geschikte pleegouders zouden zijn.

Ik ben alleenstaand/niet getrouwd/holebi/… kan ik pleegouder worden?

Ja, in principe kan dat. De gezinssituatie van een kandidaat-pleegouder op zich is geen criterium voor pleegzorg. Wat telt is dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden.

Kan ik kiezen wie ik opvang?

Ja. Op het einde van de selectie spreek je met pleegzorg af welk profiel je hebt als pleeggezin. In dat profiel staat omschreven voor welk soort pleegzorg je wenst samen te werken.

Kan ik een persoon uit mijn familie of omgeving opvangen?

Ja. In bijna de helft van de pleegzorgsituaties zijn de pleegouders trouwens familieleden of kennissen van pleegkinderen of pleeggasten.