Infopakket aanvragen

Wil je graag pleeggezin of gastgezin worden? Of wil je gewoon wat meer weten over pleegzorg? Vraag dan zeker het infopakket aan. Dat bevat een brochure vol nuttige info, boeiende verhalen en interessante weetjes over pleegzorg. Je kunt ook altijd terecht op een informatieavond in jouw buurt.

 

Klik hier  om je infopakket aan te vragen!

 

Wat daarna?

De eerste stap naar het pleegouderschap is de informatieavond in je buurt. Daar kom je nog meer te weten over hoe het voelt om pleeggezin te worden en pleeggezin te zijn en wat het inhoudt. Daar kun je alleen of met je partner met je vragen terecht en je inschrijven als kandidaat-gastgezin.

Veelgestelde vragen

Kan iedereen pleegouder of pleeggezin worden?

Wettelijk gezien zijn er maar weinig minimumvoorwaarden om pleegouder te worden. Pleegouders moeten meerderjarig zijn en een getuigschrift van goed gedrag voorleggen dat niet bezwarend is voor pleegzorg. Pleegzorg laat kandidaat-pleegouders wel een selectieprocedure volgen. Daarinwordt nagegaan of zij geschikte pleegouders zouden zijn.

Ik ben alleenstaand/niet getrouwd/holebi/… kan ik pleegouder worden?

Ja, in principe kan dat. De gezinssituatie van een kandidaat-pleegouder op zich is geen criterium voor pleegzorg.

Kan ik een persoon uit mijn familie of omgeving opvangen?

Ja. In meer dan de helft van de pleegzorgsituaties zijn de pleegouders familieleden of kennissen van de pleegkinderen of pleeggasten.

Moet ik een opleiding volgen om pleegouder te worden?

Je dient een selectieprocedure te volgen om na te gaan of je geschikt zou zijn als pleegouder.

Is pleegzorg een verrijking voor mijn kinderen?

Pleegzorg betekent in ieder geval dat je eigen kinderen leren omgaan met kinderen die anders zijn opgegroeid dan zijzelf. Op termijn leren ze hun eigen situatie en de mogelijkheden die ze daaruit putten waarderen. Ze leren in het algemeen begrip opbrengen voor mensen die het moeilijker hebben.