Pleegkinderen in de klas

 

In Vlaanderen wonen ongeveer 6.000 pleegkinderen voor korte of lange tijd bij een ander gezin. Soms vragen je klasgenootjes of die van je pleegbroer of pleegzus dan hoe dat precies kan. Als je wil, kan je vertellen hoe pleegzorg in zijn werk gaat en wat het net betekent. Ook als je met vragen zit, kan je altijd bij je pleegzorgbegeleider terecht. Of check ook even onze website www.pleegjongeren.be. Wist je trouwens dat er heel wat boeken bestaan over pleegzorg? Die vind je terug in ons boekenlijstje. Als je op zoek bent naar extra informatie over pleegzorg kan je ook mailen naar info@pleegzorgvlaanderen.be.

 

Vraag je spreekbeurtpakket aan!

Wil je graag een spreekbeurt maken over pleegzorg? Dan kan je een spreekbeurtpakket aanvragen! Stuur een mailtje met je naam en adres naar info@pleegzorgvlaanderen.be. Vergeet er zeker ook niet bij te zetten in welke klas je zit.

 

Informatie voor leerkrachten

Elke leerkracht maakt het wel eens mee: een kind dat in een ander gezin woont in de klas. Leerkrachten kunnen voor meer informatie over pleegkinderen en het thema pleegzorg steeds terecht bij Pleegzorg Vlaanderen. Je kan ook zelf een lespakket downloaden. Of stuur een mailtje naar info@pleegzorgvlaanderen.be en we helpen je graag verder!

Zoek je een boek over pleegzorg? Dan kan je terecht in ons boekenlijstje!

 

Veelgestelde vragen

Hoe komt iemand in pleegzorg terecht?

Als ouders om welke reden dan ook (tijdelijk) niet voor hun kind kunnen zorgen, kan beroep worden gedaan op pleegzorg.  Dat kan een vrijwillige vraag van de ouders zijn of een maatregel opgelegd door de jeugdrechtbank.

 

 

Zijn pleegkinderen of pleeggasten moeilijk?

Dat hoeft zeker niet, maar is ook niet volledig uitgesloten.

Is pleegzorg voor mensen met een beperking anders?

Mensen met een beperking zijn niet anders dan andere mensen: zij hebben evengoed nood aan een warme omgeving, aan steun, aan veiligheid. Mensen met een beperking hebben wel bijkomende noden. Sommigen hebben behoefte aan hulpmiddelen of aan meer intensieve verzorging.

Houden pleegkinderen contact met hun eigen familie?

Je kunt een pleeggezin beschouwen als hulp die aan het natuurlijke netwerk van een kind wordt toegevoegd. Ouders zijn daarin zeer belangrijk. Het dus evident dat pleegkinderen contact kunnen hebben met hun ouders. In veel situaties is dat mogelijk. Denken we maar aan gezinsondersteunende pleegzorg.

Wat vinden pleegkinderen/gasten zelf van pleegzorg?

Eigenlijk zouden we die vraag aan de kinderen of gasten zelf moeten stellen. Verschillende onderzoekers hebben dat ook gedaan. Daaruit blijkt dat veel pleegkinderen/gasten zeer tevreden zijn over hun verblijf bij pleegouders. Kinderen hebben het soms wel moeilijk om te begrijpen wat er met hen en hun ouders gebeurt.