Om het "fout" lopen van een pleegzorgplaatsing op tijd te detecteren is een vlotte samenwerking tussen het pleeggezin en de dienst voor pleegzorg cruciaal. Als blijkt dat de problemen niet meer op te lossen zijn binnen het gezin, wordt er uitgekeken naar andere oplossingen.
Pleeggezinnen in Vlaanderen
Vlaanderen telt meer dan 5.000 gezinnen die een pleegkind of pleeggast een nieuwe thuis geven. Soms voor korte tijd, soms voor langere tijd, af en toe zelfs enkel tijdens weekends en vakanties. Maar als pleeggezin sta je er niet alleen voor. Vaak staat je omgeving klaar om een helpende hand toe te steken. Net zoals dat bij eigen kinderen ook zou zijn. Bovendien kan je ook terecht bij je pleegzorgbegeleider en bij pleeggezinnen die net als jij een kind opvangen.
Vlaamse Vereniging Pleegzorg
Pleegzorg Vlaanderen
Pleegzorg Vlaanderen bundelt alle betrokken partijen binnen pleegzorg en brengt ze in dialoog met elkaar. Samen met pleegkinderen, pleeggasten, ouders, pleeggezinnen en diensten voor pleegzorg fungeert deze partnerorganisatie als gesprekspartner met de overheid. Bovendien waakt ze over de promotie en uitbouw van pleegzorg in Vlaanderen en stimuleert ze vernieuwende en samenwerkende initiatieven.
Getuigenissen
Veelgestelde vragen
Vooral kleine kinderen willen graag "mama" of "papa" zeggen. Pleegouders tonen de pleegkinderen dat ze respect hebben voor de afkomst van het pleegkind, door met de ouders af te spreken hoe de pleegkinderen hen mogen aanspreken. Meestal is er een onderscheid tussen de wijze waarop pleegkinderen hun ouders, dan wel hun pleegouders aanspreken.
Neen. In principe is dat het voorrecht van de ouders of de jeugdrechter.
Ja. Een pleegouder neemt de materiële bewaring van het kind op zich. Daarbij hoort het ondertekenen van het schoolrapport.
Natuurlijk kan een oudercontact veel verhelderen, en dat niet alleen met betrekking tot de schoolresultaten. Een oudercontact kan ook helpen als de leerkracht bijzondere vragen heeft over het pleegkind of over pleegzorg. Bij kortdurende pleegzorg zijn het in principe de ouders die naar het oudercontact gaan.