Pleeggasten in Vlaanderen

België is één van de weinige landen waar pleegzorg voor volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek bestaat. In totaal leven er meer dan 700 volwassenen in een gastgezin met ondersteuning van een dienst voor pleegzorg.

Maar er zijn waarschijnlijk nog meer mensen met een beperking die in een gastgezin wonen. Zij wonen bij hun broer of zus, bij een tante of een nonkel of bij een goede vriend van mama en papa. Ook deze gezinnen doen aan pleegzorg maar weten dat vaak niet. Zij hebben dus ook recht op ondersteuning. Een dienst voor pleegzorg kan hen helpen bij de erkenning van deze pleegzorgsituatie. 

 

Waarom gaat iemand in een gastgezin wonen?

Er zijn heel wat redenen waarom volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek bij een gastgezin gaan wonen. Soms worden hun ouders te oud en zoeken ze een warm gezin waar hun zoon of dochter zich echt thuis voelt. Voor ouders kan het ook een hulp zijn wanneer ze de zorg voor hun zoon of dochter met een beperking kunnen delen. Dan mogen pleeggasten af en toe  bij een gastgezin logeren. Ook jongeren met een beperking die al een tijdje in een pleeggezin woonden, kunnen daar blijven wonen na hun 21ste. Ze kunnen er groeien en wie weet ooit hun eigen vleugels uitslaan.