Extra ondersteuning

Iedereen wil een tof leven. Jij waarschijnlijk ook. Je wilt leuke dingen doen. Misschien wil je graag sporten. Of je wil wel eens op reis gaan. Misschien zoek je een toffe hobby. Dat kan allemaal. Er zijn veel mogelijkheden.

 

Je wil ergens gaan logeren?

Je ouders of gastgezin willen soms op reis of op uitstap. Met twee of met wat vrienden. Het is belangrijk dat jij dan ergens naartoe kan. Ergens waar het leuk is. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden. 

 • Kortopvang

  Er zijn voorzieningen waar mensen alleen logeren voor korte tijd. Dat noemt een voorziening voor kortopvang. Het is er altijd een beetje vakantie. Je woont er met andere mensen die er ook logeren. Je doet vaak leuke dingen samen.  
   

 • Voorziening met logeeraanbod

  Er zijn nog andere voorzieningen voor mensen met een handicap waar je kunt logeren. In deze voorzieningen wonen ook mensen voor lange tijd. Je logeert er dus bij de bewoners. Sommige voorzieningen zijn voor mensen die werken. Andere voorzieningen zijn voor mensen die niet werken. 
   

 • Logeergezin

  Een logeergezin vangt af en toe iemand met een handicap op voor korte tijd. Een weekend of enkele dagen. Meestal ben je de enige gast in het gezin. Een logeergezin doet vaak leuke activiteiten met jou. 

 

Je zoekt een leuke dagbesteding?

 • Dagcentrum

  Een dagcentrum is een plek waar je overdag naartoe kunt. Je kunt er allerlei activiteiten doen. Je kiest zelf welke activiteiten je doet. Je ontmoet er andere mensen die ook een handicap hebben. ’s Avonds ga je weer naar huis. Je kunt iedere dag naar een dagcentrum. Je kunt ook 1 of 2 dagen per week gaan. 
   

 • Begeleid werk

  Misschien zijn de activiteiten in een dagcentrum iets te gemakkelijk voor jou. Dan kun je ook begeleid werken. Het dagcentrum zoekt met jou een plaats waar je kunt werken: in de bibliotheek, helpen bij een bakker of werken op een boerderij. Dat zijn maar enkele voorbeelden. Je krijgt geen geld voor je werk. Het is vrijwilligerswerk. 
   

 • Betaald werk

  Bij de VDAB kan je terecht wanneer je als pleeggast een job zoekt. Samen met jou bekijken ze voor welke jobs je in aanmerking komt. Misschien heb je ook wel recht op extra begeleiding. Is een job in het gewone arbeidscircuit niet haalbaar? Dan kan je misschien terecht in een sociale werkplaats, een beschutte werkplaats of in de arbeidszorg.

 

 

Je wil kleur geven aan je vrije tijd?

 • Op reis

  Ga je graag op reis? In Vlaanderen zijn er verschillende vakantieoorden waar personen met een handicap en hun familie welkom zijn. Er zijn ook groepsreizen voor personen met een handicap. Je vindt het hele aanbod op de website www.toegankelijkreizen.be. Klik op de knop ‘Reisinfo en links’. Daar kies je het land ‘België’.
   

 • Vrijetijdsorganisaties

  Er zijn heel wat verenigingen die vrijetijdsactiviteiten aanbieden voor personen met een handicap. Soms zoeken ze samen met jou wat je leuk vindt. Je vindt meer informatie op de website van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH): www.vaph.be. Klik op de knop ‘vrije tijd’. Daar vind je een lijst met organisaties en het aanbod per provincie.  

Veelgestelde vragen

Hoe komt iemand in pleegzorg terecht?

Als ouders om welke reden dan ook (tijdelijk) niet voor hun kind kunnen zorgen, kan beroep worden gedaan op pleegzorg.  Dat kan een vrijwillige vraag van de ouders zijn of een maatregel opgelegd door de jeugdrechtbank.

 

 

Zijn pleegkinderen of pleeggasten moeilijk?

Dat hoeft zeker niet, maar is ook niet volledig uitgesloten.

Is pleegzorg voor mensen met een beperking anders?

Mensen met een beperking zijn niet anders dan andere mensen: zij hebben evengoed nood aan een warme omgeving, aan steun, aan veiligheid. Mensen met een beperking hebben wel bijkomende noden. Sommigen hebben behoefte aan hulpmiddelen of aan meer intensieve verzorging.

Wat vinden pleegkinderen/gasten zelf van pleegzorg?

Eigenlijk zouden we die vraag aan de kinderen of gasten zelf moeten stellen. Verschillende onderzoekers hebben dat ook gedaan. Daaruit blijkt dat veel pleegkinderen/gasten zeer tevreden zijn over hun verblijf bij pleegouders. Kinderen hebben het soms wel moeilijk om te begrijpen wat er met hen en hun ouders gebeurt.

Kan ik kiezen wie ik opvang?

Ja. Aan het einde van de selectie spreek je met pleegzorg af welk profiel je hebt als pleeggezin. In dat profiel staat omschreven voor welk soort pleegzorg je wenst samen te werken. Als er een specifieke vraag is, vraagt pleegzorg om binnen je gezin te overleggen of je daarop wilt ingaan.