Ouders aan het woord

Om allerlei redenen kan het even misgaan in een gezin. Soms sta je er helemaal alleen voor. Of heb je het financieel moeilijk. Soms kan je nergens meer terecht. Dan kan een pleeggezin een oplossing zijn. Zij nemen de opvoeding van je kind op zich, wanneer dat voor jou te moeilijk is.

Vanuit pleegzorg staan we goed stil bij deze verandering. We proberen te zoeken naar een pleeggezin waar ook jij als ouder je goed bij voelt. We vinden het immers belangrijk dat jullie samenwerken om je kind een duwtje in de rug te geven. Zo hebben ze het meeste kans op een goede toekomst. Als ouder blijf je dus belangrijk voor je kind.

Erik, 36 jaar

Ouders van pleegkinderen worden vaak voorgesteld als labiele, zwakke mensen. Maar dat klopt niet. Ik heb een goeie job als HR-manager, ik heb 2 kinderen en ik ben 3 jaar geleden mijn vrouw verloren aan kanker. Ik ben enig kind dus ik kan niet rekenen op broers of zussen en mijn ouders zijn zelf zorgbehoevend. 2 jaar geleden werd het me allemaal te veel. Het lukte niet meer. Elias en Noor zijn toen 7 maanden naar een pleeggezin gegaan. Ik vond dat vreselijk maar ik kon niet voor hen zorgen. Dankzij het pleeggezin kon ik weer op krachten komen. Het was een heel tof gezin en ze hebben niet alleen de kinderen maar ook mij geholpen. Intussen zijn we vrienden geworden en vangen zij Noor en Elias nog regelmatig op.

Tanja, 28 jaar

Ik ben opgegroeid in een instelling. Net zoals mijn mama. Ik hoop dat ik mijn kinderen dat kan besparen. Daarom ben ik blij dat ze in een pleeggezin zitten en niet in een instelling. Nu ja, blij… Ik had ze liever zelf opgevoed. Maar volgens de jeugdrechter doe ik het niet goed als moeder. Ze hebben mijn 3 kinderen afgepakt. Ik ben daar heel kwaad om. Mijn kinderen zijn mijn alles en ik zie hen heel graag. Dat ze hen van mij weggepakt hebben, vind ik oneerlijk. Ik hoop dat mijn kinderen mij altijd graag blijven zien en dat ze snappen dat ik hen niet weggestuurd heb. 

Loes, 40 jaar

Het is niet gemakkelijk als je kind in een pleeggezin woont. Je mist zoveel. Maar ik heb er wel mee voor gekozen. Ze hebben mij heel hard moeten overtuigen want ik wilde Max bij mij houden. Maar hij heeft een mentale handicap en is geen simpel ventje. Ik kon dat eigenlijk niet aan. Zeker niet toen er nog 2 kindjes kwamen. Nu woont Max al heel wat jaren bij Veerle en Carlos. Zij hebben zelf geen kinderen en kunnen al hun aandacht aan Max geven. Ze krijgen ook nog extra ondersteuning door de dienst voor pleegzorg. Ik hoop dat ze het volhouden want anders moet hij naar een instelling.

Nico, 53 jaar

Toen ik 26 was heb ik 2 jaar in de gevangenis gezeten. Ik was werkloos, mijn relatie was gedaan en ik dronk te graag pintjes. Ik heb een zwaar accident veroorzaakt. Daarna ging het van kwaad naar erger. Vind maar eens werk als je in 't gevang gezeten hebt. En ik geraakte niet van de drank af. Ik kreeg 5 kinderen bij 3 vrouwen. 3 kinderen zijn geplaatst geweest in een pleeggezin. Nu zijn ze volwassen. Waar ze uithangen, weet ik niet. Ik heb mij nooit zoveel van mijn kinderen aangetrokken, ik had te veel last met mijzelf. 

Nancy, 33 jaar

Waarom zijn sommige mensen altijd vrolijk en anderen niet? Dat vraag ik mij soms af. Da’s nu al 9 jaar dat ik van de ene depressie in de andere sukkel. Ik weet niet hoe dat komt. Soms wil ik dat alles stopt maar dan denk ik aan Femke en Mara. Zij wonen bij mijn zus maar ze hangen heel hard aan mij. Ik ben blij dat mijn zus pleeggezin voor hen wil zijn maar ik voel mij ook heel schuldig.  Voor hen hou ik vol maar het is niet simpel. Ik hoop zo hard dat ik ooit een vrolijke mama voor mijn dochters kan zijn. 

Veelgestelde vragen

Houden pleegkinderen contact met hun eigen familie?

Je kunt een pleeggezin beschouwen als hulp die aan het natuurlijke netwerk van een kind wordt toegevoegd. Ouders zijn daarin zeer belangrijk. Het dus evident dat pleegkinderen contact kunnen hebben met hun ouders. In veel situaties is dat mogelijk. Denken we maar aan gezinsondersteunende pleegzorg.

Noemt mijn pleegkind mij mama of papa?

Vooral kleine kinderen willen graag "mama" of "papa" zeggen. Pleegouders tonen de pleegkinderen dat ze respect hebben voor de afkomst van het pleegkind, door met de ouders af te spreken hoe de pleegkinderen hen mogen aanspreken. Meestal is er een onderscheid tussen de wijze waarop pleegkinderen hun ouders, dan wel hun pleegouders aanspreken.

Kan ik beslissen naar welke school een pleegkind gaat?

Neen. In principe is dat het voorrecht van de ouders of de jeugdrechter.

Moet ik het rapport ondertekenen van mijn pleegkind?

Ja. Een pleegouder neemt de materiële bewaring van het kind op zich. Daarbij hoort het ondertekenen van het schoolrapport.

Moet ik voor mijn pleegkind naar het oudercontact op school?

Natuurlijk kan een oudercontact veel verhelderen, en dat niet alleen met betrekking tot de schoolresultaten. Een oudercontact kan ook helpen als de leerkracht bijzondere vragen heeft over het pleegkind of over pleegzorg. Bij kortdurende pleegzorg zijn het in principe de ouders die naar het oudercontact gaan.