Nuttige documenten

Wanneer jouw kind wordt opgevangen in een pleeg- of gastgezin, kan je terugvallen op de nodige administratieve ondersteuning. Op deze pagina vind je een aantal documenten die belangrijk kunnen zijn of die je nodig hebt. Vind je toch iets niet of heb je vragen? Dan mag je altijd contact opnemen met de pleegzorgdienst uit jouw provincie.

Pleegzorg Limburg

Bij de start van een plaatsing ontvang je als ouder al heel wat informatie. Voor bijkomende vragen en verdere informatie kan je contact opnemen met Pleegzorg Limburg vzw op het nummer 089/840760 of per mail    info@pleegzorglimburg.be.

Pleegzorg Provincie Antwerpen

Bij de start van een plaatsing ontvang je als ouder al heel wat informatie. Voor bijkomende vragen en verdere informatie kan je contact opnemen met Pleegzorg Provincie Antwerpen op het nummer   015 44 00 60 of per mail naar   info@pleegzorgprovincieantwerpen.be.

Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel

Bij de start van een plaatsing ontvang je als ouder al heel wat informatie. Voor bijkomende vragen en verdere informatie kan je contact opnemen met Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel via het nummer   016 35 94 70 of per mail naar   info@pleegzorgvbb.be.

Pleegzorg Oost-Vlaanderen

Bij de start van een plaatsing ontvang je als ouder al heel wat informatie. Voor bijkomende vragen en verdere informatie kan je contact opnemen met Pleegzorg Oost-Vlaanderen via het nummer   09 223 90 99 of per mail naar   info@pleegzorgoostvlaanderen.be.

Pleegzorg West-Vlaanderen

Bij de start van een plaatsing ontvang je als ouder al heel wat informatie. Voor bijkomende vragen en verdere informatie kan je contact opnemen met Pleegzorg West-Vlaanderen via het nummer   051 200 222 of per mail naar   info@pleegzorgwvl.be.

Veelgestelde vragen

Houden pleegkinderen contact met hun eigen familie?

Je kunt een pleeggezin beschouwen als hulp die aan het natuurlijke netwerk van een kind wordt toegevoegd. Ouders zijn daarin zeer belangrijk. Het dus evident dat pleegkinderen contact kunnen hebben met hun ouders. In veel situaties is dat mogelijk. Denken we maar aan gezinsondersteunende pleegzorg.

Noemt mijn pleegkind mij mama of papa?

Vooral kleine kinderen willen graag "mama" of "papa" zeggen. Pleegouders tonen de pleegkinderen dat ze respect hebben voor de afkomst van het pleegkind, door met de ouders af te spreken hoe de pleegkinderen hen mogen aanspreken. Meestal is er een onderscheid tussen de wijze waarop pleegkinderen hun ouders, dan wel hun pleegouders aanspreken.

Kan ik beslissen naar welke school een pleegkind gaat?

Neen. In principe is dat het voorrecht van de ouders of de jeugdrechter.

Moet ik het rapport ondertekenen van mijn pleegkind?

Ja. Een pleegouder neemt de materiële bewaring van het kind op zich. Daarbij hoort het ondertekenen van het schoolrapport.

Moet ik voor mijn pleegkind naar het oudercontact op school?

Natuurlijk kan een oudercontact veel verhelderen, en dat niet alleen met betrekking tot de schoolresultaten. Een oudercontact kan ook helpen als de leerkracht bijzondere vragen heeft over het pleegkind of over pleegzorg. Bij kortdurende pleegzorg zijn het in principe de ouders die naar het oudercontact gaan.