Hoe aanmelden?

Zoek je een gastgezin voor iemand met een handicap? Voor een lange of korte periode? Deeltijds of voltijds?

Neem dan contact op met de pleegzorgdienst van jouw provincie. Een medewerker van de pleegzorgdienst komt bij je langs om jullie situatie te bespreken en om te onderzoeken welke vorm van pleegzorg het best aansluit bij jullie behoeften: langdurige pleegzorg, kortdurende pleegzorg, crisispleegzorg, weekend- en vakantieopvang… Je kan alle vormen van pleegzorg nog even bekijken onder ‘Opvangmogelijkheden’.

Als de vorm van pleegzorg duidelijk is, gaan we op zoek naar een gastgezin. Vaak vinden we een gezin binnen de eigen familie of kennissenkring. Lukt dat niet, dan moeten we op zoek naar een ‘onbekend’ gastgezin. Hoelang het duurt voor we een gezin gevonden hebben, valt niet te voorspellen. In tussentijd kijken we naar andere, tijdelijke oplossingen.

Wanneer we een geschikt gastgezin vinden, wordt de eigenlijke verhuis voorbereid. We bespreken met alle partijen de belangrijkste afspraken. We kijken naar de mogelijkheden en beperkingen van de pleeggast én van het gastgezin. Want heldere afspraken zijn de sleutel tot een succesvolle pleegzorgervaring.

 

Erkenning van een bestaande situatie

Heel wat gezinnen zijn al gastgezin voor een familielid of kennis met een handicap. Zij beseffen vaak niet dat ook zij aan pleegzorg doen en dus recht hebben op een onkostenvergoeding én ondersteuning door een pleegzorgdienst.

Ken je mensen die al aan pleegzorg doen of ben je zelf al gastgezin? Neem ook dan contact op met de pleegzorgdienst van jouw provincie om deze situatie te laten erkennen. Wil je graag weten of je in aanmerking komt? Klik dan hier om de voorwaarden te ontdekken.