Familie aan het woord

Een volwassene met een handicap in je gezin opnemen, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zelfs niet als het je kind, broer of zus is. Dan kan een gastgezin een oplossing zijn. Zij nemen de zorg op en bieden je kind, broer of zus een warme thuis. In veel situaties is er toch iemand in de familie of omgeving die zich engageert als gastgezin. Soms vindt je kind, broer of zus een nieuwe thuis bij een gezin dat jullie nog niet kenden.

Hoe dan ook, een verhuis naar een gastgezin is voor iedereen ingrijpend. Daarom maken we vanuit pleegzorg voldoende tijd om alle partijen te horen. Het is immers belangrijk dat iedereen zich voelt in deze nieuwe situatie en dat zijn plaats krijgt. Alleen zo wordt pleegzorg een positief verhaal voor iedereen.

Roger, 81 jaar

Ons Mieke werd geboren met een erfelijke afwijking. De dokters raadden ons af om nog kinderen te krijgen. Het is dus bij Mieke gebleven. Ze heeft altijd bij ons gewoond maar enkele jaren geleden begonnen mijn vrouw en ik allebei met onze gezondheid te sukkelen. Onze huisarts had al snel door dat de zorg voor Mieke te zwaar werd. Hij contacteerde een dienst voor pleegzorg. Om een lang verhaal kort te maken: Mieke woont nu al enkele jaren in een ander gezin hier niet zo ver vandaan. Ze heeft het er goed. We zien haar regelmatig. Dat was wel een voorwaarde, dat ze onze dochter niet zouden afpakken. 

Kris, 39 jaar

Ik vond het héél moeilijk om mama en papa te zeggen dat ik onze Peter niet wou opvangen als zij er niet meer zouden zijn. Ik zie hem graag maar door zijn psychiatrische problematiek heeft hij veel aandacht nodig. Die kan ik hem niet geven. Ik zit met 3 kinderen en een fulltime job. Mijn twee broers wonen in het buitenland dus zij zijn ook geen optie. Uiteindelijk kon Peter terecht bij een oudere vrouw die als opvoedster in een psychiatrische instelling gewerkt had. Het schuldgevoel blijft af en toe knagen maar Peter zit daar beter dan hier. Ik had hem bijlange niet kunnen geven wat zij hem geeft. 

Isabelle, 51 jaar

Op een dag stond de politie voor de deur met de mededeling dat mijn zus omgekomen was in een auto-ongeval. Ze had 2 kinderen: Laura en Evelien. Evelien heeft een mentale handicap en woonde nog bij mijn zus. Ze is zo’n toffe meid. Mijn man en ik hebben beslist om haar in ons gezin op te vangen. Overdag gaat ze naar een dagcentrum en ’s avonds komt ze hier thuis. Mijn ouders vangen haar ook vaak op en Laura neemt haar zus wel eens een dagje mee op stap. Zo proberen we met z’n allen Evelien een warm nest te bieden. Of dat zal blijven lukken, weten we niet. Misschien moeten we ook uitkijken naar alternatieven. 

Bart, 44 jaar

Mijn zus Els woont in een voorziening voor personen met autisme. Om de veertien dagen komt ze een weekend naar ons en ook in de vakanties blijft ze regelmatig een paar dagen hier. Vorig jaar gingen we voor het eerst met haar op vakantie naar een plek die voorzien was op personen met autisme en hun familie. Dat was heel tof voor iedereen. Ik hoop dat we nog lang op deze manier iets voor elkaar kunnen betekenen. 

Veelgestelde vragen

Hoe komt iemand in pleegzorg terecht?

Als ouders om welke reden dan ook (tijdelijk) niet voor hun kind kunnen zorgen, kan beroep worden gedaan op pleegzorg.  Dat kan een vrijwillige vraag van de ouders zijn of een maatregel opgelegd door de jeugdrechtbank.

 

 

Zijn pleegkinderen of pleeggasten moeilijk?

Dat hoeft zeker niet, maar is ook niet volledig uitgesloten.

Is pleegzorg voor mensen met een beperking anders?

Mensen met een beperking zijn niet anders dan andere mensen: zij hebben evengoed nood aan een warme omgeving, aan steun, aan veiligheid. Mensen met een beperking hebben wel bijkomende noden. Sommigen hebben behoefte aan hulpmiddelen of aan meer intensieve verzorging.

Wat vinden pleegkinderen/gasten zelf van pleegzorg?

Eigenlijk zouden we die vraag aan de kinderen of gasten zelf moeten stellen. Verschillende onderzoekers hebben dat ook gedaan. Daaruit blijkt dat veel pleegkinderen/gasten zeer tevreden zijn over hun verblijf bij pleegouders. Kinderen hebben het soms wel moeilijk om te begrijpen wat er met hen en hun ouders gebeurt.

Kan ik kiezen wie ik opvang?

Ja. Aan het einde van de selectie spreek je met pleegzorg af welk profiel je hebt als pleeggezin. In dat profiel staat omschreven voor welk soort pleegzorg je wenst samen te werken. Als er een specifieke vraag is, vraagt pleegzorg om binnen je gezin te overleggen of je daarop wilt ingaan.