Gezin gezocht!

Word jij het eerste gezin in De Villa?

Letterlijk is De Villa een karaktervol pand op de nieuwe site van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen, maar figuurlijk wordt dit huis zoveel meer! Het wordt een tijdelijke thuis voor een aantal kinderen die even niet bij hun mama en/of papa kunnen wonen. Kinderen waar thuis een crisis is ontstaan en die snel en voor korte of iets langere tijd een plekje nodig hebben.

Maar ook kinderen die wat langer opvang nodig hebben of broers en zussen die we niet van elkaar willen scheiden. Zij worden opgevangen door twee pleegzorgers die deze kinderen een rustige, veilige plek bieden. Pleegzorg Provincie Antwerpen is op zoek naar een enthousiast duo dat maar al te graag zo’n rol wil spelen in het leven van een kind.

Het inwonende gezin

Het kloppende hart van De Villa wordt het inwonende gezin. Een duo (dat kan in vele vormen en genders) met een groot hart voor kinderen, de nodige pedagogische vaardigheden en maximaal twee eigen kinderen. Want daarnaast zorgen zij ook voor een aantal pleegkinderen. Kinderen die allemaal op hun manier een rugzakje met zich meedragen, die plots van hun ouders gescheiden werden en die niet precies weten wat de toekomst hen brengt. Zo’n huis vol kinderen vraagt om een grote beschikbaarheid van de pleegzorgers. Allebei voltijds werken is daardoor niet realistisch. Maar er zijn veel andere mogelijkheden: beide pleegzorgers werken halftijds, één van de pleegzorgers werkt niét, één pleegzorger werkt deeltijds van thuis uit …

Een pedagogisch diploma is niet noodzakelijk, maar we zoeken wel mensen die door hun opleiding of ervaring kunnen aantonen dat ze goede pedagogische vaardigheden hebben. Omdat de zorg voor een aantal kinderen best intens is, is het belangrijk dat het duo een ondersteunend, eigen netwerk heeft dat achter hun keuze staat en waar het op kan terugvallen, zowel praktisch als emotioneel. Bij voorkeur zoeken we kandidaten die zich minimaal drie jaar willen engageren.

De kinderen

De kinderen die in De Villa komen wonen zijn kinderen die in crisis opgevangen worden. Dat betekent dat er, omwille van een onverwachte crisis, heel snel een plekje voor hen gezocht wordt. Soms zitten er maar enkele uren tussen het eerste telefoontje en de komst van een kind. Dit huis biedt vooral opvang aan kinderen die moeilijker bij andere crisisgezinnen terecht kunnen: broers en zussen die we niet willen scheiden, kinderen met een beperking, kinderen van ouders waar we intensief mee moeten werken…

De kinderen zijn tussen 0 en 3 jaar oud, maar als het om broers en zussen gaat, kunnen ze tussen 0 en 6 jaar oud zijn. Soms blijven de kinderen maar eventjes als ze snel naar huis kunnen, in andere situaties kan het langer duren voor we weten wat het perspectief is.  Sowieso proberen we zo veel mogelijk te werken aan een terugkeer naar huis. Dat betekent dat het inwonende gezin ook veel contact zal hebben met de ouders.

Infrastructuur

De Villa is een ruim huis dat voorzien is van alle grote huishoudelijke apparatuur. Alle andere meubelen mag het gezin zelf installeren zodat ze er een huis naar hun smaak van kunnen maken. De kinderkamers worden al zo veel mogelijk ingericht en er wordt rekening gehouden met verschillende leeftijden. 

Financieel

Per kind dat het gezin opvangt, ontvangt het een dagvergoeding . De initiatiefnemers, Emmaüs en Pleegzorg Provincie Antwerpen faciliteren dat er voldoende financiële ruimte is. De kosten die het gezin draagt, zijn beperkt: 200 euro voor de huur van het huis en de doorlopende kosten zoals gas, water en elektriciteit.

Een unieke samenwerking

De Villa is een samenwerking tussen jeugdhulporganisatie Emmaüs en Pleegzorg Provincie Antwerpen. Vanuit deze samenwerking zorgen CKG Betlehem en Pleegzorg Provincie Antwerpen samen voor de ondersteuning en begeleiding van het gezin. 

Heb jij interesse?

Heb jij interesse in dit project in Mechelen? Laat dan zeker van je horen en stuur een mail naar instroom@pleegzorgprovincieantwerpen.be. Is dit niet meteen iets voor jou? Geen probleem! Maar misschien ken je wel mensen voor wie dit engagement op het lijf geschreven is. Deel je deze pagina dan met hen? Alvast bedankt!